Afgelopen vrijdag organiseerde de NFO-productgroep Houtig Klein- en Steenfruit een excursie naar een niet-alledaags overkapt frambozenperceel. Op een pilotperceel van kleinfruitteler Piet Albers in het Gelderse Babberich was een groot deel boven de rijen overkapt met twee soorten zonnepanelen (lage en hoge lichtdoorlatendheid). Alleen het achterste deel van de frambozenrijen was overkapt met folie om te vergelijken met de zonnepanelenoverkapping. De NFO-productgroep organiseerde de excursie samen met GroenLeven en The Greenery. Jack van den Heijkant heette de ongeveer veertig belangstellende NFO-leden welkom.

“Uit het eerste resultaat blijken de frambozen (Lagorai) onder de minder licht doorlatende zonnepanelen veertien dagen later in productie te komen dan die onder het folie. Onder de meer licht doorlatende panelen startte de oogst zo’n vijf dagen na de teelt onder folie”, aldus Klaas de Jager (The Greenery). Oogstcijfers zijn nog niet bekend, omdat de pluk nog niet ten einde is.
Het doel van zonne-energiebedrijf GroenLeven is een dubbele functie van de zonnepalen door deze tegelijkertijd te gebruiken als ‘dak’ boven bijvoorbeeld een parkeerplaats of in dit geval frambozen. “Dus niet: koeien uit en zonnepanelen in de wei!”, verduidelijkte Frank Oomen (GroenLeven). “Wij zoeken nog kleinfruitpercelen van 3 à 4 hectare om gratis zonnepanelen te plaatsen. De daarvoor benodigde SDE+-subsidie en de bouwvergunning kunnen wij aanvragen.” Voor komend najaar heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) 5 miljard euro beschikbaar gesteld. De SDE+-subsidie moet aangevraagd worden tussen dinsdag 29 oktober tot donderdag 14 november binnen de vastgestelde tijd. “De subsidie kan het beste zo snel mogelijk aangevraagd worden, omdat die nog binnen de oude SDE+-regeling valt. Volgend jaar verandert de subsidieregeling.”

In Fruitteelt volgt nog een reportage van het bezoek aan het kleinfruitbedrijf van Piet Albers.