Momenteel lopen er twee projecten rondom pleksgewijze inzet van wortelsnoei door inzet van drone-beelden. Vanuit de NFO is er het Fieldlab Fruit 4.0-project ‘Dronebeelden voor beter boomgaardmanagement’ waar de nadruk ligt op het beheersen van groeikracht in peer. Delphy heeft haar eigen project. Bij beide initiatieven is dezelfde werkwijze gehanteerd en beide projecten maken gebruik van de data verkregen via een drone van Dronewerkers, een trekker van Loonbedrijf van Ossenbruggen uit Ingen, de wortelsnijder van Mechanisatiebedrijf Nap uit Ingen en de technologie van GPX Solutions.

Voorbeeld van een taakkaart. Hoe groener hoe sterker groei.

Bert Rijk van Dronewerkers is enthousiast over de toenemende interesse. “Het gaat goed met de drone-metingen van groeikracht en wortelsnijden. Iedereen is enthousiast en er durven er meer mee aan de slag te gaan in de praktijk. Verder finetunen zal de komende tijd blijven gebeuren.”

Met dat laatste is ook WUR-onderzoeker Pieter van Dalfsen die het Fieldlab-project begeleidt bezig. “Momenteelt wordt nog gefinetuned aan de metingen die de drone verrichtte afgelopen voorjaar, zomer en najaar. Ieder vakje op de taakkaart moet immers overeenkomen met één boom (geen twee halve bomen), zodat de wortelsnijder weet wanneer die in actie moet komen”, aldus Van Dalfsen. Beide projecten werkten met een soort herkenningspunten in een perceel (aangelegde vlakken of betonpalen) om zo ervoor te zorgen dat de dronebeelden beter overeenkomen met de daadwerkelijke acties. Uiteraard wordt er veelvuldig getest en gemeten om te kijken of de dronebeelden met de data kloppen. Van Dalfsen werkt momenteel aan verdere verwerking om dronebeelden en verkregen data op elkaar aan te kunnen sluiten. Komend seizoen worden opnieuw opnamen gemaakt  om de techniek te optimaliseren en te kunnen onderbouwen.
Delphy biedt vanaf dit najaar haar dienst aan fruittelers aan voor wortelsnijden op gps. Samen met de teler wordt bekeken wat de referentiebomen zijn en hoe pittig het mes daarop wel of niet mag reageren. In het najaar wordt het perceel ingevlogen en in de winter kan er dan pleksgewijs gesneden worden. Per 1 juli treedt Gerhard Riphagen uit Zeewolde in dienst bij Delphy om dit te gaan begeleiden, momenteel loopt hij stage bij Delphy met dit project onder zijn hoede.
De combinatie rijdt nu 1,6 km/uur. Wanneer alles tot de puntjes toe goed werkt moet dit opgevoerd kunnen worden tot max. 4 km/uur. Bij de twee huidige initiatieven snijdt het mes op een vaste afstand van de boom (40 cm) en kan indien gewenst worden ingesteld op verschillende dieptes (naar gelang groeikracht). Een idee voor de toekomst is wellicht om ook te kunnen variëren in afstand tot de stam, maar dit vergt uiteraard nog wat extra hobbels. Eerst de huidige techniek goed onder de knie krijgen is voor beide partijen het belangrijkst.

Abemec heeft inmiddels zijn eerste plaatsspecifieke wortelsnijder op gps aan het werk. Het bedrijf heeft een standaard machine omgebouwd naar een Smart Farming Ready machine. Dat houdt in dat de machine taakkaarten kan lezen, gps-ontvangst heeft en aan de hand daarvan kan bepalen hoe ver het mes de grond in moet. De groeikrachtkaarten zijn in samenwerking met Dronewerkers gemaakt.