
Nederlandse werkgevers zijn voor seizoenswerk 60 procent meer kwijt aan loonkosten dan werkgevers in België. Voor een groot deel is dit verschil terug te vinden in werkgeverslasten, die niet ten goede komen aan het nettoloon van de werknemer. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de sectoren onder Open Teelten en de vakbonden is uitgevoerd. Dit onafhankelijk salarisonderzoek brengt de verschillen tussen werkgeverslasten in Nederland, Duitsland en België in beeld. De uitkomsten laten zien dat de sector goed betaalt. Maar de productiekosten van groenten en fruit nemen, door het grote verschil tussen werkgeverskosten en het brutoloon, dusdanig toe dat het in de afzet lastig concurreren is met onze buurlanden.
Werkgeverskosten
Een belangrijke conclusie uit het rapport is dat het verschil tussen de uurloonkosten voor de werkgever en het bruto- en netto-uurloon voor de werknemer (de wig) het grootste is in Nederland. Een werkgever in Nederland was in 2024 voor een werknemer, die kort in Nederland werkt, 60% meer kwijt dan een werkgever in België. Bij vaste werknemers is het verschil iets kleiner. Een hoge wig maakt het inzetten van personeel duur en daardoor stijgen productiekosten. Hierdoor verliezen de Nederlandse telers de concurrentieslag. Dit heeft zijn weerslag op onze economie. Daarom zetten LTO, NFO, Anthos, KAVB en CNV zich in voor een gelijk speelveld tussen Nederland en de buurlanden.
Besteedbaar loon
In het onderzoek zijn cao-salarisafspraken als uitgangspunt genomen. Hieruit blijkt dat werknemers die kortdurend werken in Nederland netto per uur ruim 30% meer overhouden dan in België en ongeveer 10% meer dan in Duitsland. Wel zijn de vaste huisvestingskosten voor werknemers in Nederland hoger. In België rekenen ze in de praktijk vrijwel nooit huisvestingskosten door aan werknemers en in Duitsland is dit circa €300 per maand. Dit heeft invloed op het bedrag dat de werknemer meeneemt naar zijn woonland.
De werknemer die jaarrond in Nederland werkt verdient netto ruim 40% meer per uur dan Duitsland en 4% meer dan in België.
Cruciale sector
De productie van groente en fruit is belangrijk voor de Nederlandse economie. Nederlandse agrarische ondernemers en hun medewerkers zetten zich in om goed en veilig voedsel zo duurzaam mogelijk te produceren. Daarbij vindt de sector goed werkgeverschap erg belangrijk.
Over het salarisonderzoek
Het salarisonderzoek voor de Open Teelten is uitgevoerd door onafhankelijk Adviesbureau Linxx in opdracht van LTO Noord, ZLTO en LLTB, sectororganisaties NFO, Anthos en KAVB en vakbond CNV. Het salarisonderzoek is mogelijk gemaakt met financiering van Colland Arbeidsmarkt. Met dank aan de Belgische Boerenbond, LWK Niedersachsen en sociale partners voor hun inhoudelijke bijdrage aan dit onderzoek.