Regelmatig krijgen we als NFO vragen over wat er nodig is om Oekraïners legaal en op de juiste manier aan het werk te hebben. Een inschrijving bij de gemeente, de aanvraag van een BSN-nummer en het doen van een melding bij het UWV zijn niet voldoende.

Naast de genoemde zaken, moet de medewerker ook een O-document hebben, wat betekent dat de IND hem of haar een ontheemdenstatus heeft toegekend. Het regelen van dit O-document moet gebeuren via de IND in Amsterdam. Daarnaast moet u een arbeidsovereenkomst sluiten met de vluchteling uit Oekraïne.

Op een rij

Samenvattend moet u – als u een vluchteling uit Oekraïne in dienst wilt nemen – de volgende zaken doen (volgens de website van de Rijksoverheid):

  1. Controleer of de werknemer al een BSN nummer heeft.
    Personen met de Oekraïense nationaliteit worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) in de gemeente waar zij verblijven. Ze krijgen dan van de gemeente een BSN-nummer. Als de persoon korter dan 4 maanden in Nederland wenst te blijven, kan hij/zij bij één van de RNI-loketten een BSN-nummer krijgen. Zie Inschrijven Oekraïners in de BRP | RvIG
  2. Controleer of de Oekraïner onder de Richtlijn tijdelijke bescherming valt;
    De werknemer kan dit aantonen met een sticker of O-document (officieel: het Vreemdelingen Identiteitsbewijs model 2014), die is afgegeven door de IND. Heeft de vluchteling nog geen sticker of O-document? Dan moet de vluchteling zo snel mogelijk een afspraak maken om een bewijs van verblijf op te halen bij de IND.
  3. Meldt bij UWV dat u de werknemer in dienst neemt;
    Sinds 1 april 2022 moet u de vluchteling die valt onder de Richtlijn tijdelijke bescherming aanmelden bij UWV. Doe dit minstens twee werkdagen voordat de vluchteling bij u komt werken. De Nederlandse Arbeidsinspectie kan controleren of u zich aan de regels houdt.
  4. Regel verder alles voor de werknemer zoals voor een werknemer uit bijvoorbeeld Nederland of Polen.
    Denk hierbij bijvoorbeeld aan de arbeidsovereenkomst waarin de afspraken tussen werkgever en werknemer staan, maar indien van toepassing ook aan zaken als huisvesting etc.

Hulp nodig?

Voor vragen of meer informatie kunt u ook terecht bij Peter Baltus, Specialist Arbeid en Werkgeverschap bij de NFO, via pbaltus@nfofruit.nl

Dit bericht is geplaatst op donderdag 18 juli 2024 - 16:29