
Het jaar 2027 is een belangrijk ijkpunt voor de Kaderrichtlijn van de Europese Unie, vertelde Diederik van der Molen van het ministerie van Infrastructuur en Water tijdens Dé Waterdag die de NFO gisteren in Leerbroek organiseerde. Aanvankelijk was 2015 de deadline, maar de Europese landen hebben tweemaal zes jaar de gelegenheid gehad om grote problemen op meer haalbare wijze op te lossen. Over twee jaar is dat voorbij, waarna de EU in principe naleving kan afdwingen. Maar Van der Molen verwacht geen watercrisis á la de huidige stikstofcrisis. De waterkwaliteit is namelijk te divers voor generieke maatregelen. Dat neemt niet weg dat de richtlijn een resultaatverplichting is, waarbij anderen op specifieke onderdelen naleving juridisch kunnen eisen.
Dat raakte bij deelnemers aan Dé Waterdag een gevoelige snaar. Gewasbescherming bijvoorbeeld is in sommige situaties al onwerkbaar. “Maak daarom duidelijk wat je al hebt bereikt en hoe je meer wilt bereiken”, adviseerde Van der Molen, die vaak in Brussel is. “Nederland heeft in de EU nog steeds veel goodwill, maar dat is het afgelopen jaar wel afgenomen door bijvoorbeeld het vasthouden aan derogatie. Breng je standpunt naar voren bij de Europese Commissie, maar ook bij de Nederlanders in het Europarlement.”
De Kaderrichtlijn Water beoogt voldoende grond- en oppervlaktewater van goede kwaliteit voor uiteenlopende gebruikers. Dat zijn bijvoorbeeld fruittelers, maar ook bedrijven die er drinkwater van maken. Daarmee is de uitvoering in het dichtbevolkte Nederland ingewikkeld. Enerzijds neemt de kwaliteit toe, anderzijds is het ook nog vrijwel nergens volledig in orde. Dat komt ook omdat Nederland relatief veel monitort. De EU rekent Nederland daar niet zozeer op af, maar het bepaalt mede de beeldvorming. Ook het alles of niets principe helpt daar niet bij.
De NFO neemt de suggestie van Van der Molen al langer ter harte. Het organiseren van Dé Waterdag is daar een voorbeeld van. Telers kregen daar praktische handvatten om water zo goed mogelijk te benutten en zo min mogelijk te verontreinigen. Met deze waterdag laat de NFO ook beleidsmakers zien dat ze haar rol hierin nadrukkelijk oppakt.
In nummer 8 van het vakblad Fruitteelt volgt meer informatie over deze dag.
Tekst: Anton Oostveen
