
Het eten van blauwe bessen van Poolse komaf uit het vriesvak van Albert Heijn zorgde afgelopen week voor de nodige ophef, door besmettingen met het hepatitis A-virus die hierdoor ontstonden. Om dergelijke incidenten in de toekomst te helpen voorkomen, is het goed om continu alert te zijn op een goede hygiëne in de gehele keten.
Hepatitis A hoort tot de zogeheten humaan pathogene virussen. Deze virussen blijven veel langer besmettelijk, ook na invriezen en uitdrogen. Mensen kunnen al ziek worden van een beperkt aantal virusdeeltjes. Hepatitis A kan verspreid worden via mens-tot-mens contact, contact met ontlasting, besmet water en besmet voedsel.
Een goede hygiëne in de gehele productieketen van fruit is nodig om besmetting door en verspreiding van dergelijke virussen en andere micro-organismen te voorkomen. Op deze poster staat duidelijk op een rij welke gevaren micro-organismen met zich kunnen meebrengen én wat u kunt doen om problemen te voorkomen.
Ook deze video, die het belang van een goede hygiëne voor de voedselveiligheid onderstreept, is de moeite waard om te bekijken.
Blauwe bessen eten nog steeds veilig
De NVWA benadrukte onlangs via de NOS dat het nog steeds veilig is om blauwe bessen te eten. “We hebben absoluut geen reden om aan te nemen dat er met andere blauwe bessen iets aan de hand is”, zegt een woordvoerder van de NVWA op nos.nl. “Ik snap de zorgen van mensen, maar het is bij één partij van één leverancier niet goed gegaan. Dat zegt niks over al die andere blauwe bessen.”
De NVWA benadrukt richting de NOS dat de voedselveiligheid in Nederland heel goed is, “maar nul risico bestaat niet, er kan altijd wat misgaan.”