NFO

Voor het eerst weer NFO-veldbijeenkomsten


Afgelopen donderdag vonden voor het eerst sinds lange tijd weer veldbijeenkomsten plaats in NFO-verband. NFO-afdeling Zeeuws-Vlaanderen kwam bijeen bij fruitteler Peter de Gendt in Nieuw Namen. Voor de bijeenkomst moest vanzelfsprekend de regel van 1,5 m afstand in acht genomen worden en iedereen moest zich vooraf aanmelden, omdat de groep niet groter dan 30 personen mocht zijn.
Jan van Dillen, gewasbeschermingsadviseur bij R. van Wesemael Groep leidde de excursie. De droogte was meteen een onderwerp van gesprek. De aanwezige fruittelers, waarvan het merendeel niet beschikt over zoet water, hebben alle hoop gevestigd op regen (die intussen wel gevallen is).
Van Dillen: “Elstar bloeide op veel bedrijven dit jaar matig, dat was landelijk het geval.” Hij verwacht dat de oogstproductie in Nederland nog hooguit op de helft van die van vorig jaar kan uitkomen. “In België is de oogstverwachting van appels nog kleiner. De nachtvorst heeft daar zoveel schade aangericht dat de oogst van sommige percelen Jonagold maar 10% van normaal bedraagt.
Ook het aantal stuks peren bij Conference is door de sterke vruchtrui dit jaar veel kleiner dan ander jaren. De oogstverwachting van Conference in Nederland en België zal daardoor maar op 70 tot 80%  uit komen. Er hangen wel veel flessen, dat zien we overigens ook op de beregende percelen”, aldus Van Dillen. De vraag rijst of het wijs is om dit jaar die flessen weg te dunnen. “Ik denk niet dat ik dat hier ga doen”, meldt De Gendt, “zonde van de kilo’s en ze brengen dit jaar waarschijnlijk meer op dan andere jaren.”
2020 gaat de boeken in als een echt luizenjaar, zelfs in peren komen luizen voor. Tepekki heeft slecht gewerkt tegen roze appelluis. Dit is echt een probleem-plaag dit jaar.
Ook in de IJsselmeerpolders gingen fruittelers weer op excursie. Daar was de animo zo groot dat besloten werd om de bijeenkomst te splitsen naar twee locaties, namelijk Dronten en Marknesse. Een verslag hiervan volgt in een volgende NFO-nieuwsbrief.