Afgelopen woensdagavond vond de eerste bijeenkomst van dit jaar plaats, van de studiegroep Biodiversiteit. Zo’n vijftien fruittelers namen een kijkje bij Tonnie van Kessel in Velddriel. Van Kessel plantte diverse bomen, waaronder hazelaars, in zijn perenboomgaard. Dit met als doel de biodiversiteit te verhogen. Hij vertelde welke keuzes hij maakt en dat hij continu moet bijsturen en ook voortdurend bijleert.
Ook kwam naar voren dat er wel al veel informatie is over het verbeteren van de biodiversiteit, onder meer door binnen- en buitenlandse studies. Deze kennis is nog steeds toepasbaar. Er werd tijdens de bijeenkomst wel benadrukt dat werken aan biodiversiteit begint met zélf waarnemen in de boomgaard. Eigenlijk zou iedere teler een loep bij zich moeten hebben, om te zien welke insecten aanwezig zijn in zijn gewas.
Na de rondgang door de boomgaard werd bij Natuurlijk Kersvers in Kerkdriel verder gepraat en werden volop ervaringen uitgewisseld. Ook Koppert sloot aan. De specialist in duurzame oplossingen voor gewasbescherming en natuurlijke bestuiving riep op om nóg meer met elkaar samen te werken vanuit de praktijk en te experimenteren om tot oplossingen te komen. Immers: de meeste kennis ligt bij de fruitteler zelf.
Wil je ook een keer een bijeenkomst van de studiegroep Biodiversiteit bijwonen? Meld je aan bij Jeannet Mulder van de NFO, tel.06-10 21 65 33 en jmulder@nfofruit.nl
De studiegroep Biodiversiteit is onderdeel van KoM plantgezondheid en wordt geleid door Karin Winkler van de WUR.