‘Vlindertellingen goede manier om te laten zien dat fruit telen en natuur prima samengaan’


Sinds 2019 monitoren agrarische ondernemers vlinders op en rondom hun bedrijf. Afgelopen jaar telden 125 ondernemers een recordaantal vlinders. Voor dit jaar is er nog ruimte voor nieuwe deelnemers aan het monitoringsprogramma Boeren Insecten Monitoring Agrarisch Gebied (BIMAG), ook vanuit de fruitteelt. Bas Zevenbergen draait al drie jaar mee in het project. “Het kost wel wat tijd, maar is leuk om mee bezig te zijn. En het is een goede manier om te laten zien dat de natuur goed gedijt in de boomgaard.”

Binnen het programma -een samenwerking van De Vlinderstichting, BoerenNatuur en LTO Noord – tellen boeren en tuinders zelf dag- en nachtvlinders op hun bedrijf. Op die manier wordt inzicht verkregen in de biodiversiteit op het platteland. Deelnemers zetten ’s nachts drie speciale emmers met een klein lichtje neer op verschillende plekken op hun bedrijf. ’s Ochtends bekijken ze welke nachtvlinders op de emmers zijn afgekomen, geven foto’s van de gevangen exemplaren door aan De Vlinderstichting en laten ze daarna weer vrij. In 2023 werd de helft van alle grotere Nederlandse nachtvlindersoorten op het boerenland aangetroffen; het grootste aantal sinds de start van het project. Veel deelnemers hebben ook stappen ondernomen om hun bedrijf beter in te richten voor vlinders.

Hardfruitteler Bas en Lena Zevenbergen uit Klaaswaal nemen sinds drie jaar deel aan het project. “Eén keer per twee weken zetten we ’s avonds emmers neer in de boomgaard, bij een natuurelement op ons bedrijf en op het erf”, vertelt Bas Zevenbergen. “De volgende ochtend kijken we hoeveel vlinders erin zitten, maken we hier foto’s van en uploaden deze op de website van BIMAG. Afgelopen jaar vingen we 40 tot 50 verschillende soorten nachtvlinders, waaronder enkele pijlstaarten. Die zijn bijna net zo groot als je hand; dat is best indrukwekkend. We hadden al bloemenranden aangelegd en bloeiende struiken in de windschermen geplant; daar profiteren naast nuttige en bestuivende insecten ook nachtvlinders van. Daarnaast experimenteren we nu met kruidenrijke grasbanen.”

Zevenbergen geeft aan dat de projectdeelname niet heel veel inspanningen vergt, maar ook zeker niet weinig. “Vooral het fotograferen van de diverse vlindersoorten is soms best wel wat werk. Maar het is leuk om te doen en het valt op dat we vooral in de boomgaard, waar we gangbaar telen, veel vlinders vangen. Dat geeft aan dat fruit telen en de natuur prima samengaan en zorgt hopelijk voor extra maatschappelijk draagvlak.”

Er is dit jaar nog ruimte voor nieuwe deelnemers aan het programma. Aanmelden kan via https://www.vlinderstichting.nl/bimag

Foto: Lena Zevenbergen