Goede datakaarten van percelen vormen de basis voor precisiefruitteelt. Naast sensoren – waaronder camera’s – op rijdend materieel zijn ook drones geschikt voor het maken van de benodigde beelden. Daarom demonstreerde de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (kortweg VITO) vorige week woensdag een drone tijdens een demonstratiemoment van het grensoverschrijdende Vlaams-Nederlandse project Intelligenter Fruit Telen in Rummen-Geetbets (België).
Klaas Pauly (VITO) vloog met een zogenoemde fixed-wingdrone – drone met vleugels als een vliegtuig – boven de Conference-aanplant. Vanwege de snelheid waarmee de fixed-wing zijn werk uitvoert, koos VITO voor dit type. “Een helicopterdrone maakt veel smallere beelden en vliegt veel langzamer dan een fixed-wing die 85 km/uur vliegt”, aldus Pauly. Na het opstijgen had de drone een half uur nodig om het perceel van zo’n 2 hectare in kaart te brengen. De drone vloog op 90 meter hoogte volledig autonoom volgens het vooraf ingestelde vluchtplan. Vijf zwart-witgevlakte doeken op de grond dienden voor het positioneren (gps-locatie) van de beelden die vanuit de lucht worden genomen. Vooral bij 3D-beelden is het belangrijk dat vanuit diverse hoeken de beelden goed aansluiten op elkaar. Daarnaast maakte de drone vanuit de lucht een opname van een wit doek – met bekende eigenschappen – voor het kalibreren van de lichtreflectie.

De fixed-wingdrone werd via een lanceerbaan met katapult de lucht ingeschoten om zo vrijwel direct op de juiste snelheid te komen. De drone is met 2,5 tot 3,0 kilogram te zwaar om handmatig de lucht in de gooien. In Fruitteelt volgt nog een verslag over de resultaten van het project Intelligenter fruit telen.