Een ruime meerderheid van de vakbonden FNV en CNV heeft ingestemd met het pensioenakkoord. De komende periode zal het akkoord tot wetgeving worden omgezet. De NFO is blij met de instemming van de bonden, maar blijft er de komende maanden ook op toezien dat het akkoord wordt omgezet in werkbare regelgeving voor seizoenarbeid.
Waarschijnlijk zal de nieuwe wetgeving pas eind 2021 volledig zijn uitgewerkt. Een wet voor de aanpassing van de AOW zal op korte termijn al naar de Tweede Kamer gaan, zodat de bevriezing van de AOW-leeftijd op 66 jaar en 4 maanden als in 2020 kan ingaan.
NFO vindt het positief dat er een mogelijkheid komt voor mensen die eerder willen stoppen met werken, ook voor de zware beroepen. De stabielere pensioenpremie is goed voor werkgevers en werknemers krijgen meer ruimte om het pensioen te benutten. De NFO is er vooral ook blij mee dat zzp’ers in de fruitsector geen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering hoeven af te sluiten. Ook worden ze niet verplicht tot pensioenopbouw, maar kunnen ze zich vrijwillig aansluiten bij het BPL en zijn er fiscale mogelijkheden hiervoor. “Het kost natuurlijk wel allemaal geld, maar het kan wel”, legt René Simons uit als voorzitter van de NFO-klankbordgroep Arbeid en NFO-hoofdbestuurslid.
Groot pijnpunt voor de NFO is de gedeeltelijke afschaffing van de LIV. “Twee jaar geleden hebben we de LIV gekregen en dat werkt goed. Als ze de LIV nu ook gaan afpakken in combinatie met de WAB, zullen de loonkosten flink stijgen. Seizoenarbeid wordt dan wel heel erg duur”, vindt Simons. “Een lichtpuntje is wel dat minister Koolmees van SZW in gesprek wil met de sector. Misschien kunnen we dan wat repareren en zo de scherpe kantjes er vanaf halen. We hebben in elk geval de goede argumenten.”
De NFO zal de komende maanden, samen met LTO, in gesprek blijven met de minister om regels over verloning van seizoenarbeid werkbaar te houden voor de fruitsector.