Op 29 juni werd in Randwijk Dé Appeldag gehouden, georganiseerd door de NFO en Delphy. De machinedemonstratie vormt altijd een grote publiekstrekker. Met elf te demonstreren machines was de demonstratie ook dit keer weer de moeite waard. Voor wie de demonstratie heeft gemist of alles nog eens rustig na wil lezen en bekijken, hier een verslag met video’s.
Hol Agbot en Dominiak APS
De autonoom rijdende Hol AgBot en de Dominiak APS trapten de machinedemonstratie af. De AgBot 2.055W3 & CF2000-AB is het resultaat van een samenwerking tussen Hol Spraying Systems en AgXeed. De Agbot is uitgerust met een H.S.S. Controlbox en rijdt op basis van gps de op de taakkaart ingegeven route. De spuitmodule (CF2000-AB) is voorzien van H.S.S. ISA (Intelligent Spraying Application). De sensoren van de H.S.S. ISA zorgen ervoor dat bij lege ruimtes groter dan 10 cm de spuitdoppen gesloten blijven.
Behalve de spuitmachine kunnen ook andere werktuigen aan het onderstel van de AgBot worden gekoppeld, zoals bijvoorbeeld een onkruidspuit, grasmaaier, snoeihoutversnipperaar of mechanische onkruidbestrijdingsmachine.
Een noviteit is het automatisch vulsysteem, dat dit jaar ook tot de mogelijkheden behoort.
Het autonoom rijdende platform van Dominiak (Video Dominiak) wordt in Polen gebouwd en is standaard voorzien van een Dominiak-spuitmachine. Dankzij het wissellaadbak-systeem is de machine ook om te bouwen naar een plukplatform. In de toekomst komt er ook een mogelijkheid om andere werktuigen aan het platform te koppelen.
De Dominiak APS rijdt op basis van wat de camera’s realtime zien. “Hij rijdt als een Tesla”, legt importeur Jan-Berend van den Berg uit. “Je rijdt vooraf rond het perceel en de computer telt de rijen en bepaalt zelf hoe hij rijdt op basis van de opdracht die je ingeeft. De machine is zelflerend en blijft zichzelf bij elke spuitbeurt verbeteren.”
GoTrack en IQuus
Voor wie met een bestaande trekker wil blijven rijden, waren er de Fendt met GoTrack van Abemec en de Fendt met iQuus van GPX. Voorheen werden deze zelfrijdende tractoren veelal gedemonstreerd met een getrokken spuitmachine. Met de opkomst van mechanische onkruidbestrijding is het interessant om ook deze – vaak tijdrovende – toepassing autonoom te maken. De afstemming met een autonoom rijdend voortuig is een extra uitdaging, maar slaagde goed in de demonstratie.
De Fendt met iQuus (Video iQuus) werd gedemonstreerd met een Stocker-draadjesmaaier van Van der Linden Fruitteelt Machines. De gps-besturing van iQuus kan gebruikt worden voor het opnemen van routes en controleren en uitvoeren van taken. iQuus kan alle machines met een Isobus-aansluiting aansturen.
De getoonde Stocker-draadjesmaaier bestaat uit een getrokken basisframe dat spoorvolgend is. Aan het frame passen ook een schoffel-rotorkop, zonnewiel met vingerwieder en rolhak. De hydraulische instelling van de machine kan worden aangestuurd via iQuus.
De Fendt met GoTrack werd gedemonstreerd met een autonoom aangestuurd wortelsnijmes van Munckhof; een primeur op Dé Appeldag. GoTrack kan merkonafhankelijk op tractoren worden gebouwd. Vanaf volgend jaar kan het besturingssysteem ook toegepast worden voor precisiespuiten.
Het Munckhof-wortelsnijmes is verkrijgbaar in verschillende diktes en is 70 cm lang. In 7 seconden kan een volledige uitslag van het mes gerealiseerd worden. Met de GoTrack-besturing kan op wens variabel in diepte gesneden worden.
STERK en Terra Ranger
Op het gebied van onkruidbestrijding en maaiers waren er demo’s van het nieuwe merk STERK van Van der Linden Fruitteelt Machines en de Terra Ranger van Perfect Van Wamel.
De nieuwe lijn STERK-machines bestaat uit maaimachines, versnipperaars en hefmasten. De maaimachines zijn cardan-aangedreven. In de demonstratie was een lineair in breedte verstelbare maaier (Video STERK) te zien, waarmee de breedte van 2,00 tot 2,80 m kan worden ingesteld. Van de maaier is ook een getrokken variant leverbaar en een frontversie. De maaier is slecht 1 m diep.
In demo met de Terra Ranger (Video Terra Ranger) was de 3070-uitvoering te zien. De getallen geven aan dat de freesbak 30 cm breed is en de vingerwieder een doorsnede heeft van 70 cm. De machine is ook verkrijgbaar in met een 40 cm brede freesbak en een vingerwieder van 1 m. De machine vraagt 50 pK motorvermogen en is 100% mechanisch aangedreven.
Pluk-o-Trak en Pluto
Munckhof en Agricom presenteerden beiden een plukmachine: de XL Elektrisch aangedreven Pluk-o-Trak (Video Pluk-o-Trak), waarmee op één acculading twaalf uur geplukt kan worden. En de Pluto (Video Pluto) met een 80 cm brede oogstband waarmee continu doorgeplukt kan worden.
De XL-uitvoering van de Pluk-o-Trak heeft zes plukbandjes en vier plukplateaus, wat de plukprestatie verbetert. In totaal kan met zes tot zeven mensen aan de machine worden geplukt. De Pluk-o-Trak is eventueel leverbaar met een dieselgenerator. Daarmee kan de Pluk-o-Trak in de boomgaard, tijdens de pauze of als de accu beneden peil is, worden opgeladen.
Optioneel is ook M-connect, het systeem waarmee, gekoppeld aan Agromanager, een volledige oogstregistratie kan worden bijgehouden. De M-connect registreert de vruchtmaat, kleur, aantal vruchten, aantal kistwissels en de plukprestatie. Wereldwijd is het systeem op veertig bedrijven operationeel.
De complete bovenbouw van de Pluk-o-Trak is te demonteren, waarna de machine gebruikt kan worden als hoogwerker.
De Pluto-oogstband is ontworpen om continu door te kunnen plukken. De brede oogstband maakt het mogelijk dat de plukkers tijdens een kistwissel door kunnen werken. De snelheid van de band is variabel in te stellen en plukkers kunnen eenvoudig van plateau naar plateau overstappen om collega’s te helpen.
Op de aanhangwagen passen 4 tot 5 kisten. Bij een kistwissel wordt de volle kist via een hydraulisch verend plateau naar de kistwagen getransporteerd.
KWH Magistralis, Mitterer en Wanner
De spuitmachines sloten de machinedemo af met de KWH Magistralis met de BBLeap -puittechniek (Video KWH). De Mitterer V6R (Video Mitterer) was voor het eerst te zien met officieel erkende 99% driftreducerende techniek. Tot slot was de Wanner QU16 3-rijer (Video Wanner) aan de beurt, met tangentiaal blazers, die over de hele hoogte voor een gelijke luchtverdeling zorgen.
Met de BBLeap-spuittechniek op de KWH Magistralis is het mogelijk op boomniveau te spuiten. De pwm-doppen kunnen met een frequentie, variërend van 0 tot 100 keer per seconde open en dicht en zo kan exact de hoeveelheid vloeistofafgifte per dop worden geregeld. Zo is het ook mogelijk een boomprofiel in te stellen waarbij de doppen bijvoorbeeld bovenin 20% afgifte hebben en onderin 100%. De KWH-spuit is voorzien van camera’s die op basis van bladdetectie kunnen spuiten.
De Mitterer V6R heeft een tankinhoud van 1.650 l. De ventilatoren zijn voorzien van een innovatieve hydraulische aandrijvingen en worden onafhankelijk van de aftakas aangedreven. De ventilatorsnelheid kan vanuit de trekker worden aangestuurd. De machine past de dopafgifte automatisch aan aan de rijsnelheid.
Toekomstplannen zijn om dezelfde machine te bouwen met elektrisch aangedreven ventilatoren. Ook worden de mogelijkheden verkend om dezelfde machine met vier ventilatoren in de 99% DRT-klasse toegelaten te krijgen.
De Wanner QU16 drierijer beschikt over tangentiaal blazers waarbij de luchthoeveelheid per blazer is in te stellen. De machine vraagt 40 pk motorvermogen van de trekker en is leverbaar met een tankinhoud van 1.500 en 2.000 liter.