De inzet van arbeidsmigranten staat volop ter discussie. Na het rapport waarin de VVD liet weten het aantal arbeidsmigranten te willen terugdringen, wil minister van Hijum van Sociale Zaken nu mogelijk een verbod instellen op de inzet van uitzendkrachten in sectoren met misstanden. Volgens NFO-bestuurder René Simons is het belangrijker dan ooit om voor het voetlicht te brengen dat de fruitsector de zaken goed op orde heeft. “We zouden eigenlijk beloond moeten worden hiervoor. Zeker na alle inspanningen die we de laatste jaren hebben gedaan.”

Buitenlandse medewerkers zelf in dienst nemen en huisvesten op het eigen bedrijf; dat is de dagelijkse praktijk op de meeste fruitbedrijven. “En dat is ook hoe Den Haag het graag ziet”, zegt René Simons, die binnen het NFO-hoofdbestuur verantwoordelijk is voor het thema arbeid. “We hebben de afgelopen tien jaar hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Ondernemers hebben volop geïnvesteerd in huisvesting, zodat de maatschappij wordt ontlast. En in de praktijk leidt huisvesting op de bedrijven zelf ook nooit tot problemen met de omgeving. Niet voor niets staan steeds meer gemeenten hier positief tegenover. En de kwaliteit en veiligheid zijn ook geborgd, via het Agrarisch Keurmerk Flexwonen dat we als sector voeren.”

Simons is van mening dat de inspanningen van fruittelers en andere sectorpartijen eigenlijk beloond zou moeten worden. “Ik heb de situatie van onze sector enkele maanden geleden voor het voetlicht gebracht bij VVD-Kamerlid Thierry Aartsen, die het kritische rapport opstelde. Hij was onder de indruk. Dus ik verwacht niet dat de beschikbaarheid van arbeidsmigranten voor onze sector straks niet meer mogelijk zal zijn. Maar we hopen natuurlijk wel dat we bepaalde fiscale regelingen kunnen behouden.”

Het hoofdbestuurslid benadrukt dat het nu vooral belangrijk is om het verhaal van de fruitteelt uit te dragen en te communiceren richting Den Haag. “We hebben het goed voor elkaar, dat moeten we laten zien en horen. Zeker nu. Daarom blijven we als NFO continu in gesprek met de politiek, zodat de kou hopelijk snel uit de lucht is. Ook is toegezegd dat Thierry Aartsen een bezoek gaat brengen aan een fruitbedrijf. Dan kunnen we laten zien hoe het er echt aan toegaat in de praktijk.”

Dit bericht is geplaatst op donderdag 5 september 2024 - 16:45