De Zuid-Afrikaanse hardfruitsector heeft, met name in de regio’s Ceres en Grabouw, zwaar te verduren gehad vanwege hagel. Roelf Pienaar van Tru-Cape, dat op 7.000 ha fruit teelt en zelf exporteert, schat dat de impact van de hagel nog onderschat is in de officiële oogstraming. Op Freshplaza.com vertelt Pienaar dat op basis van wat hij nu in de pakhuizen ziet de exportvolumes van appels en peren 8 tot 10% lager kunnen uitvallen dan verwacht.
In de oogstprognose ging Zuid-Afrika nog uit van een 2% grotere appelproductie en een gelijke perenproductie als vorig jaar.

De export komt nu op gang, maar vanwege de vele wind konden schepen een aantal dagen geen containers laden, maar inmiddels is het werk hervat. De logistiek verloopt verder veel beter dan een jaar geleden.
De Europese markt is een stuk lastiger geworden voor de Zuid-Afrikaanse exporteurs. Ervaringen van afgelopen seizoen maken dat het innamebeleid strenger is geworden en dat ze voorzichtiger zijn in het verzenden van bepaalde maatklassen. “Consumenten stappen over van clubrassen naar meer gangbare rassen, wat aangeeft hoe moeilijk de markt is”, aldus Pienaar.

Rusland is voor Zuid-Afrika een belangrijke afnemer van met name peren, maar ook voor Zuid-Afrika is deze markt onzeker en beduidend rustiger dan twee of drie jaar geleden.
Het afgelopen jaar zorgden de hoge vrachtkosten ervoor dat Chili nauwelijks naar het Midden-Oosten exporteerde en waar Zuid-Afrika van profiteerde. Het is afwachten is deze situatie zo blijft.
Voor Zuid-Afrika was Maleisië altijd een grotere markt dan China, maar nu ook peren naar China geëxporteerd kunnen worden biedt dit kansen voor de Forelle-peer. Ook verkent Zuid-Afrika de exportmogelijkheden naar Thailand en de Filipijnen.

Overigens wordt ongeveer de helft van de Zuid-Afrikaanse appels binnen het continent Afrika verhandeld.
Net als in Europa hebben ook Zuid-Afrikaanse telers met forse kostenstijgingen te maken.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 28 februari 2023 - 16:53