Analisten uit Oost-Europa besteden al jaren aandacht aan de uitbreiding van Turkije en Iran naar de wereldwijde markt voor verse appels. Turkije gaat voorlopig aan kop en kwam het afgelopen seizoen (2020/’21) uit op een exportvolume van 298 miljoen kg. Dat is een stijging van 47% ten opzichte van een seizoen eerder. Ook voor het nieuwe seizoen (2021/’22) blijft de stijging doorzetten. In de maanden augustus en september exporteerde Turkije 34,4 miljoen kg appels, dat is 1,5 keer zoveel als in dezelfde periode in 2020.
“De wereldhandel in verse appels stagneert al zo’n zes tot zeven jaar. De handelsvolumes nemen met bijna 1% per jaar af. Dit betekent dat landen die hun export vergroten, andere exporteurs van de markt weren. Dit alles oefent natuurlijk druk uit op de appelprijzen, vooral in het segment van gemiddelde en lage kwaliteit, en beïnvloedt het inkomen van telers. Turkije lijkt daar echter weinig problemen mee te hebben. Bovendien melden branchevertegenwoordigers een verdere groei van het appelareaal en hun plannen om de Turkse appelexport naar buitenlandse markten uit te breiden,” zegt  Andriy Yarmak, econoom bij het Investeringscentrum van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO).

Turkije en Iran werden voorheen niet gezien als serieuze concurrenten voor appelexporteurs uit de EU, met name uit Moldavië en Oekraïne. Nu zijn het echter echte concurrenten en hun expansie heeft nu al gevolgen voor de export van appels uit de EU-landen en Moldavië. Daarnaast concurreren Turkse appelen zelfs met appels uit de Verenigde Staten, vooral op de Indiase markt.
India kocht in het seizoen 2020/’21 een recordvolume appels uit Turkije; 68 miljoen kg. Maar India is van oudsher een van de belangrijkste markten voor de appelverkoop voor de Verenigde Staten. Nu is het de belangrijkste markt voor Turkse appels geworden.
Een ander record van de appelexport uit Turkije werd gevestigd op de Russische markt. Dat land voerde afgelopen seizoen bijna 60 miljoen kg Turkse appels in. Het exportvolume van Turkse appels naar de Russische Federatie was vijf jaar geleden niet meer dan 3 miljoen kg. De enorme groei van de Turkse aanvoer van appels zorgde ervoor dat Moldavische telers afgelopen seizoen niet al hun appels konden verkopen, ondanks dat de oogst een van de laagste was van de afgelopen jaren.

“Ondanks de logistieke voordelen die Moldavië heeft bij het exporteren van appels naar de Russische Federatie, verliest het duidelijk de concurrentie van Turkije op deze markt op het gebied van kwaliteitsbeheer en rassenselectie. Omdat de Russische appelmarkt een van de vele markten voor Turkije is, richt het zich op hoge kwaliteitseisen en internationaal erkende rassen, wat ook helpt bij het leveren aan de Russische markt. Turkije brengt zijn producten ook actief op de markt. ”, legt Yarmak uit.
Naast India en Rusland zijn de landen van het Midden-Oosten de belangrijkste markten voor Turkse appelen. En hier botsen Turkse appels direct op appels uit de EU-landen en Oekraïne. Er is een recente trend van groeiende aanvoer van Turkse appels naar lage-inkomenslanden zoals Syrië, Irak en Libië, terwijl de aanvoer naar rijkere landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Koeweit in het seizoen 2020/’21 afnam.
Ook Maleisië is de afgelopen jaren een belangrijke afzetmarkt voor Turkse appels geworden. De appelexport van Turkije naar Maleisië groeide afgelopen jaren enorm, terwijl Maleisië voorheen ook voor Oekraïne een van de belangrijkste exportmarkten was.

Bron: east-fruit.com

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 november 2021 - 16:53