Diverse belanghebbenden uit de agrarische sector kwamen op 10 juli jongstleden samen in Groenekan, om tijdens de Utrechtse Landbouwtop de toekomst van de landbouw in de provincie te bespreken. Onder leiding van dagvoorzitter Oscar Kocken werd een dialoog gevoerd over de uitdagingen en kansen binnen de sector.

De dag werd geopend door Hans Oosters, Commissaris van de Koning in Utrecht. Daarna trapte Ger Koopmans, voorzitter van LTO Nederland, af met een toespraak waarin hij benadrukte dat een gezamenlijke aanpak noodzakelijk is om de agrarische sector toekomstbestendig te maken.

Roy Meijer, voorzitter van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), richtte zich in zijn betoog op de positie van jongeren in de landbouw. Hij pleitte voor méér ondersteuning en kansen voor jonge agrariërs, zodat zij met vertrouwen de toekomst tegemoet kunnen zien. Het NAJK zet zich actief in voor de belangen van de jonge generatie boeren.

Ook Frederike Praasterink, lector Future Food Systems aan de HAS Hogeschool, kwam aan het woord. Zij gaf een presentatie over de transitie van het zogenaamde agrofood-systeem. Praasterink benadrukte de urgentie van duurzame innovaties en wat er in de praktijk allemaal al wordt toegepast.

Verder deelde Alex Datema, directeur Food & Agri bij Rabobank en tevens melkveehouder in Groningen, zijn inzichten vanuit zowel zijn bankiersrol als zijn praktijkervaring. De bijeenkomst werd afgesloten door Cees Jan Adema, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie. Hij pleitte voor nauwere samenwerking tussen de agrarische sector en de levensmiddelenindustrie.

Daarna gingen de deelnemers met elkaar in gesprek en was er ruimte voor vragen uit de zaal.

Terugkijkend gaf de Utrechtse Landbouwtop een inkijkje in de druk die er ligt bij de sector en de rol die de Provincie Utrecht daarin heeft. Er werd erkend dat natuur en woningbouw veel prioriteit hebben. Desondanks werd ook gesproken over ‘perspectief ’voor de land- en tuinbouw.

Provincies vormen belangrijke gesprekspartners voor de NFO rondom een aantal thema’s. Dan gaat het bijvoorbeeld om ruimtelijke ontwikkelingen die impact hebben in de boomgaard, fauna, water en subsidiemogelijkheden.

Foto: Sander Bos, NFO

Dit bericht is geplaatst op donderdag 18 juli 2024 - 16:33