Vorige week plaatsvond vond in het Hongaarse Boedapest Prognosfruit 2024 plaats. Tijdens het congres werden traditioneel de Europese oogstramingen voor hardfruit voor het komend seizoen gepresenteerd. Alle ins en outs hierover leest u in deze nieuwsbrief. Daarnaast werd ingegaan op de uitdagingen die er liggen qua consumptie en op welke manier deze kan worden gestimuleerd.
De 49e editie van Prognosfruit werd georganiseerd door de World Apple and Pear Association (WAPA), in samenwerking met de Hongaarse FruitVeB-organisatie. Het event – dat ook een belangrijke netwerkfunctie heeft – trok zo’n 200 deelnemers uit 20 verschillende landen, waarvan acht buiten de EU.
Internationale samenwerking is must
De teruglopende beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen was veelbesproken, maar bovenal vormde de doorzettende klimaatverandering een centraal thema tijdens het congres. De ramingen toonden aan dat het weer verandert en extremer wordt, wat effect heeft op producties en teeltarealen in diverse Europese landen. Of zoals Luc Vanoirbeek (algemeen secretaris VBT en afgevaardigde binnen Copa-Cogeca) in zijn afsluitende woorden zei: “Climate change is here. It is not upcoming.”
NFO-voorzitter Ron Mulders geeft aan dat Prognosfruit opnieuw duidelijk maakte dat de gevolgen van de klimaatverandering in steeds meer landen effect hebben op de producties. “Om dat te tackelen, is internationale samenwerking een must. Maar in gesprekken merk je dat deze moeilijk tot stand komt, door onder meer cultuurverschillen en verschillen in subsidieregelingen. Hier ligt een taak voor de Europese Unie: deze moet landen en partijen op één lijn brengen, om te komen tot een duurzame Europese fruitsector met toekomstperspectief.”
Landbouw ‘in the picture’
Ook werd benadrukt dat ‘landbouw’ – mede door de protesten van de afgelopen jaren – hoog op de politieke EU-agenda staat. Een situatie waar ook de fruitsector gebruik van moet proberen te maken, zo benadrukte István Nagy, minister van Landbouw van Hongarije. Het Oost-Europese land is momenteel voorzitter van de Europese Unie. “Het is belangrijk dat we als sector aangeven wat we willen. Doen we dat niet, dan besluiten anderen voor ons. Conferenties als deze kunnen helpen richting te bepalen – ook voor de politiek – en antwoorden bieden op de uitdagingen waar de sector voor staat.”
En uitdagingen, die zijn er volgens Nagy legio. Hij noemde onder meer de klimaatverandering, maar ook de beschikbaarheid van arbeid. “Het vinden van voldoende medewerkers is één van de meest kritische thema’s voor de Europese tuinbouw.”
Ook Helwig Schwartau van AMI erkende tijdens Prognosfruit dat landbouw ‘in the picture’ staat binnen de EU. “Maar met de komst van een nieuwe Europese commissie is de onzekerheid omtrent Europese regelgeving richting de toekomst groot. Onder meer als het gaat om gewasbeschermingsmiddelen, de Green Deal, verpakkingen, et cetera.”
End of ‘Schwartau-era’
Overigens vormden de lezingen van Schwartau tijdens Prognosfruit zijn laatste optreden op een internationaal congres. De Duitse marktanalist gaat met pensioen. Luc Vanoirbeek bedankte Schwartau uitgebreid voor zijn bijdragen in de aflopen jaren en sprak van het ‘End of the ‘Schwartau-era’’.
Prognosfruit 2025
De volgende editie van Prognosfruit – de 50e editie – zal van 6 tot 8 augustus plaatsvinden in Angers, Frankrijk.
In de aankomende editie van Fruitteelt plus de NFO-nieuwsbrieven van de komende tijd leest u nog meer berichten en artikelen over de informatie die werd gedeeld tijdens Prognosfruit.
Luc Vanoirbeek sprak een speciaal afscheidswoord tot Helwig Schwartau van AMI (links).
Prognosfruit 2024 vond plaats in het Radisson Blu Béke Hotel in Boedapest.