Steriele mannetjes-techniek succesvol tegen suzuki-fruitvlieg


Een Britse proef met steriele mannetjes tegen suzuki-fruitvlieg heeft veelbelovende resultaten opgeleverd. In de proef werden steriele mannetjes van de suzuki-fruitvlieg geïntroduceerd op een perceel aardbeien vanaf april tot de oogst. In vallen op het perceel werd slechts één suzuki-fruitvlieg per week gevangen, terwijl in een onbehandeld object tot 10 vliegen per week werden gevangen.

De nieuwe techniek voor het introduceren van steriele mannetjes van de suzuki-fruitvlieg is ontwikkeld door de Britse startup BigSis. De proef is uitgevoerd bij Berry Gardens, het grootste kersen- en kleinfruitbedrijf van het Verenigd Koninkrijk en in samenwerking met onderzoeksinstituut NIAB EMR.

De techniek om mannetjesinsecten steriel te maken en zo verdere voortplanting van het insect te voorkomen is niet nieuw, maar tot nu toe was het te kostbaar om op praktijkschaal toegepast te worden. “Met artificial intelligence en robotisering kunnen we de steriele mannetjes techniek automatiseren, waardoor de kosten met meer dan 90 procent dalen”, aldus Glen Slade van BigSis. Een voordeel is dat de techniek geen chemie vraag, soort specifiek is en er geen gevaar op resistenties is.

In 2022 zal het onderzoek naar de techniek verder worden voortgezet. Komend jaar is een onderzoeksbudget van 500.000 pond beschikbaar en zal de proef worden uitgebreid naar kersen en frambozen. Daarnaast zet BigSis een pilot voor een productielijn op, waarna de steriele mannetjes mogelijk volgend jaar beschikbaar komen voor de praktijk. De techniek heeft al toelating om verkocht te worden in het VK. Ook liggen er al plannen om in de toekomst steriele fruitmot-mannetjes te introduceren in de fruitsector.

Foto: PPO Wageningen UR
Bron: aafarmer.co.uk