Vier jaar terug startte het NFO-emissieonderzoek. In dit onderzoek was de aandacht gericht op de optimale instellingen van de spuitmachine. Belangrijke uitkomst is dat er met minder luchtondersteuning meer spuitvloeistof in de boom komt.

LEAN SPRAYING
Munckhof Fruit Tech Innovators heeft op basis hievan de VariMAS-boomgaardspuit verder verbeterd met de LEAN SPRAYING Lage Druk Spuitstrategie. Nadat WUR in samenwerking met Syngenta en Fruitconsult de VariMAS-spuitmachine in 2018 uitgebreid testte, zijn in april dit jaar nieuwe proeven gedaan, maar dan met lagere toerentallen. Tot nu toe werd aangenomen dat spuiten met 400 tot 450 toeren per minuut en een hogere druk een ideaal spuitbeeld oplevert. In het laatste onderzoek werd gespoten met een toerental van 350 tot 400 toeren per minuut. Door de lagere druk en het lagere luchtvolume ontstaat een andere verneveling van de spuitvloeistof, maar met goed resultaat. In de proeven in april is het spuitresultaat van een lage dwarsstroomspuit vergeleken met dat van een enkelrijige en een drierijige VariMAS-spuit. Opvallend is dat met de lagere toerentallen nog steeds een goed spuitbeeld te behalen valt, maar met een beduidend lager middelengebruik en brandstofgebruik.

Besparing
Hoe groot die besparing is hangt af van welke spuitmachine als uitgangspunt wordt genomen, zegt Henri Michiels van Munckhof Fruit Tech Innovators: “In vergelijking met een oudere spuitmachine zonder anti-driftmaatregelen is de besparing natuurlijk veel groter dan wanneer je de VariMAS-spuitmachine vergelijkt meteen moderne spuit.” De besparing in middelengebruik kan oplopen tot 30 à 50 procent en de besparing op het brandstofgebruik tot 20 à 40 procent. “Er is veel besparing te behalen, maar het is belangrijk om wel goed advies te vragen aan een gewasbeschermingsspecialist. Het is niet bij alle middelen verstandig zoveel te besparen. Dat is ook afhankelijk van het middel en de toepassing”, aldus Michiels.

De VariMAS-spuit zuigt de lucht van bovenaf aan. Kleppen bij de uitblaasopeningen corrigeren voor zijwind. Door het verder verfijnen van deze techniek en een betere windmeting realiseerde Munckhof een besparing op het middelengebruik. Ook maakte Munckhof een efficiëntere aandrijving via de aftakas door het toerental terug te brengen naar 350 à 400 toeren per minuut. De aandrijving van de VariMAS drierijer vraagt daardoor nog maar 85 pk van de trekker.
Beide verbeteringen zorgen bovendien voor een hogere driftreductie en een betere bladbedekking.