De Europese ministers van energie komen binnenkort in een spoedberaad bijeen om een oplossing te zoeken voor de huidige energiecrisis. Vanwege de hoge energieprijzen hebben diverse fabrikanten de productie van kunstmest al stil gelegd en dreigen nog meer fabrieken de deuren te sluiten.
Vorige week besloten twee Poolse kunstmestproducenten, Azoty en Anwil, de productie te staken. Ook het Noorse Yara, met onder andere een vestiging in het Zeeuwse Sluiskil, schort de productie deels op. Het besluit kwam minder dan 24 uur nadat de grootste kunstmestfabriek van Groot-Brittannië ermee stopte.
In een persbericht laat koepelorganisatie Fertilizers Europe weten dat 70 procent van de Europese kunstmestproductie stil ligt door de hoge gasprijzen. “Als de situatie aanhoudt, vrezen we dat ook de resterende producenten getroffen kunnen worden”, zegt Jacob Hansen, directeur-generaal bij Fertilizers Europe. “De huidige crisis smeekt om een ​​snelle en beslissende actie van EU- en nationale beleidsmakers voor zowel de energie- als de kunstmestmarkt. Er moet naar de gasmarkt worden gekeken om de huidige uitdagingen aan te gaan, de binnenlandse industrie te ondersteunen en de beleidsmakers moeten ook serieus nadenken over een crisisbeheersingsbeleid voor de kunstmestindustrie om de langetermijngevolgen voor de voedselzekerheid van de EU tot een minimum te beperken”.

Voorheen importeerde Europa bijna 40 procent van de kunstmest uit Rusland. Voor bijna de helft van de voedselproductie worden minerale meststoffen gebruikt. Voor veel boeren worden de extreem hoge prijzen steeds lastiger om te betalen. Poolse agrarische organisaties hebben de noodklok geluid en zeggen dat de voedselproductie dit najaar stil komt te liggen. Ze wijzen erop dat CO2 een bijproduct van de productie van kunstmest is, wat ze nodig hebben als verdovingsmiddel in de vele Poolse varkensslachterijen.

Bron: Nieuwe Oogst en Fertilizers Europe