Laat je laatste fruit plukken door vrijwilligers en steun zo gezinnen die het financieel zwaar hebben. Dat is in het kort wat ‘De Laatste Pluk’ doet. ‘De Laatste Pluk’ is een landelijk initiatief van de Nederlandse Uitdaging, in samenwerking met onder andere Voedselbanken Nederland, het Univé Buurtfonds en de Deloitte Impact Foundation. Samen met de Lokale Uitdagingen coördineren zij de pluk van rijp restfruit door vrijwilligers bij fruittelers in heel Nederland. Het gaat om appels die zijn blijven hangen na de hoofdpluk en door telers geschonken peren. Dit fruit komt terecht bij mensen met weinig geld.

Waarom deelnemen aan De Laatste Pluk?  

  • Arbeidskosten besparen: de vrijwilligers plukken het laatste restfruit, waardoor u bespaart op arbeidskosten. Gemiddeld bespaart u ongeveer €70 per vrijwilliger aan arbeidskosten.
  • Aftrekpost Belasting:na de pluk ontvangt u een donatie-verklaring van Voedselbanken Nederland, waarin het gedoneerde aantal kg staat. U kunt daardoor in uw boekhouding een marktconforme kiloprijs opnemen als donatie/aftrekpost.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO): door fruit te doneren, draagt u bij aan een goed doel. Zo zet u een simpel MVO-vinkje, in de samenwerking met inkooporganisaties.
  • Optimale fruitproductie volgend jaar: het restfruit moet van de bomen af, zodat deze het volgende jaar weer optimaal fruit produceren.

Wanneer plukken de vrijwilligers van De Laatste Pluk?
Ze starten half september met vroegrijpe appelrassen en plukken door tot in november. Dat doen ze per boomgaard nadat de bulk van het fruit al geoogst is. Zij doen de coördinatie – liefst met pluktreinen – en verzorgen de logistiek van lege en volle kratten.

Voor meer informatie of aanmelding kunt u mailen naar projectleider Bas Husslage, bas@nederlandseuitdaging.nl.
Zie ook de folder en laatstepluk.nl.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 6 augustus 2024 - 15:18