In België hebben fruittelers zich verenigd in de nieuwe Actiegroep Fruitteelt. Van hieruit werken zij aan een nieuw prijssysteem voor een betere prijsstabiliteit. In België zijn inmiddels twee informatiebijeenkomsten geweest en volgens Dirk Coucke van DLV slaan de plannen daar aan bij de telers. Idee van de bijeenkomsten is om te bekijken of fruittelers willen meedoen met een nog op te zetten Fruit Trading Company. Hierbij is naast de Actiegroep Fruitteelt en agrarisch adviesbedrijf DLV uit België, ook Service2Fruit betrokken die veel ervaring heeft met online handelen. DLV heeft de laatste zeven jaar veel expertise opgebouwd in dergelijke systemen in de vlees-, granen-, aardappelen- en melksector.

Termijnhandel
Dit prijssysteem berust op het principe van termijnhandel (dus op voorhand prijzen vastleggen en later indien nodig een verrekening) en past in de huidige fruitsector met behoud en zonder verstoring van de bestaande fysieke stromen. Coucke: “De huidige veilingklok is wat hij is en wordt gevolgd, iedereen kijkt ernaar. Als de klokprijs stijgt gaat de teneur omhoog en als de prijs daalt gaat de teneur naar beneden. Het is toonaangevend voor het prijssentiment in de sector. Iedereen is het erover eens dat momenteel die absolute waarde van die klokprijs te laag is en dat er te weinig kwaliteit voor de klok staat, maar dat is een ander probleem. Als de veilingklok wel het juiste sentiment weergeeft van vraag en aanbod, dan is het een bruikbare en betrouwbare index voor het nieuwe prijssysteem. Ook andere indexen kunnen nog toegevoegd worden, de index die we gaan gebruiken moet alleszins door alle participanten gedragen zijn.”
“We willen met het prijssysteem de prijs op voorhand vastleggen met de handel/retail aan de hand van een bepaalde referentieprijs of index. Er is dus een betrouwbare index nodig die omhoog hoort te gaan gaat als de prijzen stijgen en vice versa. We gaan prijsverschillen verrekenen, geen absolute waarden. Bij de termijnhandel geldt dat het verschil van de teneur van voor de oogst met de teneur van na het seizoen wordt verrekend. Bijvoorbeeld: “Als de markt slechter is dan op voorhand afgesproken dan betaalt de handel/retail bij aan de teler.”
Coucke benadrukt dat het hele systeem niet even in vijf minuten uit te leggen is en nodigt de Nederlandse telers dan ook van harte uit om de tijd vrij te maken om naar het verhaal te komen luisteren.

Dirk Coucke van de Belgische DLV

Informatiebijeenkomsten Nederland
Gezien het enthousiasme in België wil LTO bekijken of dit prijssysteem ook voor de Nederlandse fruittelers interessant kan zijn. Volgende week zijn er twee informatiebijeenkomsten voor Nederlandse fruittelers, georganiseerd door Service2Fruit en DLV. Iedereen is van harte welkom! De NFO ondersteunt dit initiatief van harte en juicht het toe dat ook ander partijen zich bezighouden met een betere prijsontwikkeling van het hardfruit.

Maandag 15 juli om 19.30 Restaurant de Betuwe, Hoog Kellenseweg 7, 4004 JB Tiel. Klik hier voor aanmelden voor 15 juli in Tiel . Plaats in de onderwerpregel: Aanmelding 15 juli, locatie Tiel
Woensdag 17 juli om 19.30 Zaal Koch, Molenstraat 120, 4756 BH Kruisland. Klik hier voor aanmelden voor 17 juli in Kruisland. Plaats in de onderwerpregel: Aanmelding 17 juli, locatie Kruisland

 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 11 juli 2019 - 17:18