De Duitse appeloogst komt dit jaar fors lager uit dan vorig jaar, zo bleek tijdens Prognosfruit. The World Apple and Pear Association (WAPA) schat deze op 793.000 ton. Dat is bijna 16 procent minder dan in 2023. Dit betekent dat onze oosterburen meer appels zullen moeten importeren, wat kansen biedt voor Nederlandse telers van onder meer Elstar.

De tegenvallende appeloogst in Duitsland heeft alles te maken met de extreme weersomstandigheden van dit jaar, zo vertelde Helwig Schwartau van AMI tijdens Prognosfruit. De 49e editie van het oogstramingscongres vond vandaag plaats in Boedapest.

In het oosten van Duitsland valt de oogst als gevolg van het extreme weer tot 90 procent lager uit, in het noorden is sprake van forse hagelschade. Alleen aan de Bodensee kunnen waarschijnlijk meer appels worden geplukt dan in 2023.

Door de tegenvallende oogst zal Duitsland volgens Schwartau fors meer appels – wellicht bijna 100.000 ton extra – importeren dan afgelopen seizoen. Nederlandse appeltelers kunnen hiervan profiteren, onder meer met Elstar. Dit omdat de Nederlandse appeloogst wel op niveau is en vanwege het feit dat Duitsland één van de belangrijkste Elstar-producerende landen is.

De Elstar-productie in de EU zal dit jaar naar schatting ruim 5 procent lager uitkomen dan vorig jaar. De NFO en GroentenFruit Huis lieten vorige maand weten dat de Nederlandse Elstar-productie ongeveer 1 procent lager zal liggen dan in 2023.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 8 augustus 2024 - 16:51