Ruimte voor calamiteitentoeslag


Marktontwikkelingen bieden ruimte voor calamiteitentoeslagen bij extreme gasprijzen. Dat stelt René Gomersbach, sectormanager glasgroente bij de Rabobank.

Gomersbach en collega Arne Bac stellen dat het stil blijft bij afnemers van product. In andere deelsectoren in de landbouw gebeurt er wel wat. Jumbo en Albert Heijn betalen een calamiteitentoeslag aan eierproducenten vanwege de voerkosten. Gomersbach: “Ik heb nog niet gehoord dat bij vruchtgroenten contracten zijn open gebroken, wel dat telersverenigingen meer contracten hebben kunnen afsluiten. Nu het om een calamiteit gaat, ontstaat er wel meer ruimte voor een toeslag.”

Los van het openbreken van contracten kwam vorige week in het nieuws dat op de dagmarkt voor vis ook een toeslag komt. Kopers op de visafslag betalen een vrijwillige toeslag voor brandstofkosten van vissers.

De NFO constateert dat ook voor fruittelers de kosten erg zijn gestegen door de extreme energieprijzen. Denk daarbij aan kosten voor koeling, diesel en de doorwerking daarvan in producten en diensten die een fruitteler nodig heeft. Dus toeslagen om de stijgende kosten te compenseren zijn ook in de fruitteeltsector nodig.

 

Huidige marktsituatie doorrekenen

Rabobank onderzoekt nu het scenario dat de gasprijzen hoog blijven en de productprijzen komend jaar op niveau van afgelopen jaar blijft. Het komend jaar lopen veel gascontracten af. Dat is een onwaarschijnlijk doemscenario, waarmee wel gerekend moet worden. Dat laten Gomersbach en Bac van Rabobank weten in een dubbelinterview dat binnenkort te lezen is in Groenten&Fruit en op de website GFactueel.nl.