Zijn roodvlezige appelsoorten de nieuwe functional foods? Vanuit die vraag onderzocht het Italiaanse onderzoeksinstituut Laimburg 22 appelrassen op hun inhoudsstoffen. De rassen worden onder gelijke omstandigheden op de Laimburg geteeld: vijf oude rassen, twaalf commerciële appelrassen en vijf nieuwe, roodvlezige rassen.
Ondanks dat een appel altijd een gezonde keuze is, was een opvallende conclusie dat de oude rassen veel stabielere en vaak hogere concentraties polyfenolen en antioxidanten bevatten. Als gevolg van de sterke focus op knapperigheid, sappigheid en houdbaarheid in de veredeling van nieuwe rassen, zijn de inhoudsstoffen op een tweede plaats komen te staan. Ook bij roodvlezige rassen is er een grote variatie inhoudsstoffen. De hoogste concentraties werden in de schil gevonden en aan de zonzijde van de vrucht. Om te profiteren van alle gezonde stoffen, moet je een appel dus met schil eten. De onderzoekers hopen met deze resultaten meer aanknopingspunten te hebben om nieuwe rassen met een hoog gehalte aan gezondheidsstoffen te veredelen.