PVV-landbouwwoordvoerder Jeanet Nijhoff heeft op 28 augustus een bezoek gebracht aan de fruitsector. Op Proeftuin Randwijk liet ze zich vlak voor de oogst bijpraten over de uitdagingen waar we als sector voor staan. Fruitteler en Agractie-bestuurslid Hans van der Wind had het afgelopen jaar regelmatig contact met Nijhoff, over onder andere de problemen met suzuki-fruitvlieg in kers en met appelbloesemkever en perenknopkever in appel en peer. Tijdens die gesprekken ontstond het idee om rond de pluk een toelichting te geven op de gewasbeschermingsproeven die op de proeftuin liggen. Samen met Jan Peeters van Fruitconsult leidde Van der Wind rond op de proeftuin en vertelde hij welke stappen de sector al heeft gezet op gebied van verduurzaming en wat een krimpend middelenpakket voor gevolgen heeft voor de productiviteit en levensduur van de boomgaard. “Vergroening moet wel verantwoord gebeuren en met behoud van productie, anders wordt het fruit straks onbetaalbaar voor de gewone burger. De consumptie van fruit is nu al te laag in Nederland en die moeten we stimuleren in plaats van dat deze nog verder afneemt. Fruit is immers ontzettend belangrijk voor de gezondheid van mensen”, aldus Van der Wind.

Hij kijkt positief terug op het bezoek van Nijhoff. Ze was erg geïnteresseerd en het contact schept ook mogelijkheden tot verdere uitwisseling van informatie richting de debatten die in de loop van najaar in de Tweede Kamer zullen plaatsvinden.

De NFO waardeert de initiatieven om mensen te informeren over waar de sector mee bezig is. “Op allerlei manieren kan je lobbyen voor de sector. Laten zien wat je doet, is altijd goed”, aldus NFO-voorzitter Ron Mulders.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 september 2024 - 17:16