
De provincie Zeeland gaat in 2026 een nieuw Faunabeheerplan jacht en schadebestrijding opstellen, omdat dan het huidige plan afloopt. Om een goed beeld van schadeveroorzakende soorten te krijgen zijn goed onderbouwde cijfers nodig. Op dit moment worden alleen schades, veroorzaakt door beschermde soorten, vergoed. Schades door andere wildsoorten en landelijk vrijgestelde soorten worden niet vergoed en veelal ook niet getaxeerd.
Voor het opstellen van het nieuwe Faunabeheerplan wil de provincie een duidelijk beeld van de omvang van de schades die deze soorten veroorzaken. Daarvoor gaat de provincie schades door bijvoorbeeld de wilde eend, houtduif, zwarte kraai, Canadese gans, haas of andere vrijgestelde soorten taxeren.
Ondervindt u schade door een van deze soorten? Dan kunt u deze gratis en zonder verdere verplichtingen aanmelden voor taxatie door een onafhankelijke taxateur.
De schade kan gemeld worden via het online portaal MijnFaunazaken. Niet alle schades worden getaxeerd, er wordt bijvoorbeeld gekeken naar verspreiding en of al soortgelijke schadegegevens getaxeerd zijn. Op BIJ12.nl is een uitgebreide handleiding te vinden hoe u de taxatie-aanvraag kunt doen. Tevens is op de site van BIJ12 een uitgebreide uitleg over het gehele proces te vinden.
Heeft u (bedrijfsmatige) schade en wenst u geen taxatie uit te laten voeren dan kunt u uw schade melden op faunaschade.nl. Een geregistreerde schade bij voorkeur met foto waarop de schade zichtbaar is, geeft inzicht in de verspreiding van de schade binnen de provincie. Uw schademelding en taxatieaanvraag zonder tegemoetkoming is van groot belang voor de onderbouwing van het toekomstige Faunabeheerplan jacht en schadebestrijding. FBE Zeeland verzoekt u daarom, als u schade heeft, veroorzaakt door een wildsoort of vrijgestelde soort, een schademelding te doen of een taxatie zonder tegemoetkoming aan te vragen bij BIJ12.