
Vanuit het project ‘Innovatieve duurzame fruitteeltsystemen’ is de afgelopen drie jaar gewerkt aan een aanpak voor diverse ziekten en plagen met oog voor het hele systeem. Binnen dit project zijn verschillende methoden tegen onder andere schurft, appelbloesemkever en zaagwespen beproefd. Theoretische kennis vanuit Delphy en WUR is toegepast op drie biologische fruitteeltbedrijven in Zeeland. Van de verschillende methoden zijn instructievideo’s en handleidingen gemaakt.
Duurzaam fruitteeltsysteem
Binnen een duurzaam fruitteeltsysteem heb je als teler te maken met diverse ziekten en plagen. Losse onderdelen van de systeemaanpak hebben een versterkende invloed op elkaar, doordat ze gecombineerd worden toegepast. Onderdelen die in de praktijk zijn getoetst, zijn:
• Inzet van preventieve maatregelen bij de schurftbeheersing;
• Bindbuisbundels ophangen om appelbloesemkever weg te vangen;
• Vanglinten gebruiken om zaagwespen te beheersen;
• Vleermuizen bevorderen als bondgenoot tegen fruitmot;
• Suikerdispensers aanbrengen om mieren te lokken en roze appelluis te verminderen;
• Bevorderen van de biodiversiteit.
Alle bovenstaande maatregelen zijn toegepast in de nieuw aangeplante boomgaard bij De Muyehof in Nieuwerkerk. Als bouwsteen in de schurftbeheersing zijn hier vijf appelrassen gemengd aangeplant.
De drie deelnemende fruittelers zijn Tim Moerman in Oostkapelle (Boomgaard ter Linde), Pieter Jans Jansonius in Nieuwerkerk (De Muyehof) en Jan Peter van ’t Leven in Driewegen (Maatschap Van ’t Leven).
Resultaten
Op de websites van Delphy, Groen Kennisnet en Netwerk Platteland en EU CAP network staan de verschillende onderdelen die gezamenlijk tot een systeemaanpak in de fruitteelt kunnen worden gecombineerd. Zes handleidingen delen ieder afzonderlijk praktijkgerichte informatie over een onderdeel van de systeemaanpak in de fruitteelt. Een drietal video’s geven naast uitleg ook beeld aan Innovatieve duurzame fruitteeltsystemen Zeeland (scroll hiervoor door tot onder de logo’s op de website van Delphy).
Vervolgproject
Om de resultaten van de verschillende maatregelen en de systeemaanpak in de gemengde boomgaard ook in de komende jaren te volgen is een vervolgproject aangevraagd waarbij niet alleen biologische, maar ook reguliere fruittelers in Zeeland de maatregelen gaan toepassen.