Pikschade en andere faunaschade: hanteer het juiste stappenplan!


het Landelijk Meldpunt Faunaschade, óók wanneer u géén recht heeft op een schadevergoeding. Melden is namelijk van groot belang om een goed inzicht te krijgen in de schade die een bepaalde diersoort aanricht. “En dit is nodig om tot een goede systematiek voor schadevergoeding te kunnen komen”, zegt Eric Huids, lid van de themagroep Fauna van de NFO.

Recent leidde onder meer pikschade door eksters tot commotie. “Landelijk kan de ekster niet worden bejaagd, maar individuele provincies kunnen wel een ontheffing afgeven. De ene provincie doet dit wel, de andere niet. Om een schadevergoeding te kunnen ontvangen, moet je altijd een schademelding doen en ontheffing aanvragen, ook als je vooraf weet dat die niet zal worden verstrekt. Melden van pikschade door eksters (en overige schadeveroorzakende diersoorten) is ook belangrijk zodat we kunnen aantonen dat er een probleem is en in de toekomst hopelijk kunnen komen tot eenduidige beleid en een beter passende systematiek van schadevergoeding.”

Faunaschade melden 

Het melden van faunaschade kan via de website van BIJ12.

Meld de schade daarnaast bij het Landelijk Meldpunt Faunaschade. Hier wordt landelijk gemonitord welke dieren overlast veroorzaken, wat kan helpen bij het maken van toekomstig beleid.

Zijn er specifieke zaken, meld dit dan ook altijd bij uw NFO-afdeling.

Een tegemoetkoming voor faunaschade kunt u aanvragen via deze link.