NFO

Perspectief voor fruitsector dankzij Kennis en Innovatie Agenda Fruitteelt


De Provincie Gelderland gaat de Kennis en Innovatie Agenda Fruitteelt de komende jaren met 2 miljoen euro steunen. Daarnaast komt er 3,4 miljoen euro voor Greenport Gelderland, waarin Fruitpact, Laanboompact, Paddenstoelenpact en de Glastuinbouwpact zijn verenigd. “Deze toezeggingen, en met name voor de Kennis en Innovatie Agenda Fruitteelt, betekenen heel veel voor onze sector”, zegt Siep Koning van de NFO.

“Met de resultaten die de fruitteelt laat zien vind ik het terecht dat we deze sector helpen met ontwikkelingen op gebied van plantgezondheid, watergebruik en verbinding met de samenleving. De tuinbouw is een belangrijke sector, qua economisch belang en als werkgever”, aldus Harold Zoet, die naast Gelders gedeputeerde van Landbouw (BBB) ook gebiedsgedeputeerde voor Rivierenland is.

“De aanvraag voor de Kennis en Innovatie Agenda Fruitteelt is tot stand gekomen dankzij samenwerking tussen NFO, FRUITVOORUIT.nl, Fruitpact, WUR, Proeftuin Randwijk en Fruit Tech Campus. De partijen zijn het niet alleen eens over de inhoud, er is sprake van enthousiasme”, aldus Koning.  
NFO is de partij die de administratie en regie voert namens de anderen en de definitieve aanvraag voor Gelderland heeft opgesteld. Bart van Moorsel, adviseur tuinbouw voor het provinciebestuur van Gelderland: “Dankzij samenwerking tussen overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven komt er vanaf 2025 gedurende vier jaar een programma uitvoert dat meetbare resultaten oplevert. De NFO heeft als mede-aanvrager uitstekend werk gedaan en treedt op als contractpartij voor de Provincie.”

Thema’s binnen de Kennis en Innovatie Agenda
In de Kennis en Innovatie Agenda zijn drie grote thema’s aangemerkt. Koning: “We hebben allereerst plantgezondheid benoemd, omdat we het met steeds minder chemische middelen moeten stellen. Natuurlijk onderschrijven we verduurzaming, maar inhoudelijk kom je ook op grote knelpunten waar we als sector aan werken en oplossingen nodig hebben: de suzuki fruitvlieg, vruchtboomkanker, zwartvruchtrot, plagen en de benodigde ondersteunende systemen in de teelt.” Inmiddels loopt er een project dat de introductie van een sluipwesp tegen de suzuki fruitvlieg in Nederland mogelijk moet maken. Dit wordt met geld uit deze subsidie voortgezet.

“Ook de beschikbaarheid en kwaliteit van water is een thema dat we adresseren. De schaarste aan water op sommige momenten raakt direct aan succesvol telen. We werken hard aan efficiënter watergebruik. Toch moet je kunnen beregenen bij nachtvorst en is bij droogte druppelen een goed alternatief. Tegen hittestress en zonnebrand heb je ook water nodig, waarbij druppelen geen alternatief is. Er loopt nu een proef met vernevelen in de boomgaarden. Tegelijkertijd zoeken we naar wegen om emissie van gewasbescherming naar oppervlaktewater en bodem te reduceren, al heeft de sector al een hoge standaard bereikt. Daarin is al een enorme slag gemaakt.”

“Als derde thema voor projecten benoemen we het verkrijgen van een betere verbinding met de maatschappij waarvoor de fruitteelt voedsel produceert. We denken dan aan bijvoorbeeld publieksdagen op bedrijven, zoals die al vaker zijn gehouden. Maar onder dit kopje vangen we ook het open kunnen houden van het ondernemersloket waarmee we telers helpen met bedrijfseconomische vragen of problemen. Tevens gebruiken we deze subsidie voor het verder uitwerken van zogeheten KPI’s, kritische prestatie indicatoren, waarmee we bedrijven en overheden in cijfers kunnen tonen dat we een milieubewuste, maatschappelijk relevante en succesvolle bedrijfstak vormen. Het systeem biedt perspectief, mits het onderdeel waarderen en belonen van ondernemers goed wordt ingevuld.”

Greenport Gelderland
De toekenning van de subsidie voor Greenport Gelderland betekent vanaf 2025 een verandering in de werkwijze van de pacten en Greenport Gelderland. Thema’s die de pacten overstijgen, zoals water, bodem en klimaat, werden tot nu toe door elk pact apart opgepakt. In de nieuwe opzet krijgt elk thema een aanspreekpunt binnen Greenport Gelderland. Fruitpact wordt het aanspreekpunt voor thema plantgezondheid.

Tevens zal Greenport Gelderland zich meer en vaker gaan presenteren, zodat de ondernemers de Greenport Gelderland als organisatie zien die wensen, doelen en projecten van de pacten ook op landelijke agenda’s kan krijgen. Greenport zoekt ook de andere Greenports in Nederland straks vaker op, om van hen te leren en ermee samen te werken waar nodig.