Bij maatschap Stigter-Lagerweij in Jaarsveld werden vandaag de laatste Conference-peren geplukt van dit seizoen. De familie startte op 26 augustus met plukken en kijkt terug op een goed verlopen oogst. Nu rest nog de pluk van Doyenné du Comice, Sweet Sensation en Red Jonaprinc Wilton’s Star.
“Na het slechte weer afgelopen voorjaar had ik geen hoge pet op van de peren, maar het is me alles meegevallen. We hebben rond de bloei drie keer een hagelbui gehad en daardoor een flinke rui, maar ik denk dat ik amper 10% minder kilo’s dan normaal heb geplukt”, vertelt Johan Stigter. De hagelschade is wel tot de oogst zichtbaar gebleven op de vruchten en is door Vereinigte Hagel getaxeerd op 62-74% schade. Ondanks dit vrij hoge percentage was de kwaliteit nog redelijk; onderkant klasse I/bovenkant klasse II. Inmiddels heeft Stigter alle peren al verkocht voor een tevredenstellende prijs.
Minder tevreden is hij over de faunaschade in zijn boomgaard. Met name kraaien en eksters hebben zich tegoed gedaan aan de peren. “Ik schat dat ze per hectare 3.000 tot 4.000 kg hebben opgegeten. Als je kijkt naar de economische waarde van een hectare peren gaat het om een behoorlijk bedrag. Het is me dan ook een doorn in het oog dat het eigen risico bij faunaschade 40% is. Dat moet er zo snel mogelijk vanaf. Ganzenschade wordt wel 100% vergoed, terwijl de economische waarde van een perceel tarwe veel lager is.”
Vanaf morgen start Stigter met de oogst van Doyenné du Comice en daarna ook met Sweet Sensation. Van dit laatste ras verwacht de teler dat de productie uit zal komen rond de 75%. Dat is iets meer dan vorig jaar, toen slechts 60% van een normale productie werd geoogst. De oogst van de appels zal naar verwachting vlot verlopen, omdat dit jonge bomen betreft.
Voor de oogst maakt Stigter gebruik van medewerkers die via AB Midden-Nederland worden geleverd en gehuisvest. Dat bevalt goed. Elk jaar bestaat de groep voor ongeveer de helft uit dezelfde mensen. De bedoeling is wel om de mensen vanaf volgend jaar op het eigen bedrijf te huisvesten. “We hadden dat eigenlijk dit jaar al gewild, maar het was wachten op een elektriciteitsaansluiting. Dat is nu geregeld, waardoor we de mensen vanaf volgend jaar op het eigen bedrijf hebben”, aldus Stigter.