De grillige start van het seizoen maakte ook bij Fruitbedrijf van den Berge in Tholen dat gelijk alle zeilen bijgezet moesten worden. “Op het eiland Tholen hebben we best wel nachtvorst gehad. We hebben in de nacht van 22 op 23 april vanaf 2 uur beregend op de percelen waar dat kan. Het is uiteindelijk -2°C geworden. Op de percelen waar niet is beregend zagen we toch wel een reductie van het aantal peren onderin de boom”, vertelt Corné van den Berge. Samen met zijn ouders teelt hij op 20 ha peren, waarvan 15 ha Conference, 2 ha Beurré Alexandre Lucas, 2 ha Gräfin Gepa, 1 ha Doyenné du Comice en op 0,5 ha appels voor de huisverkoop.
Naast de nachtvorst heeft ook de vroege hagel met name op de jongste percelen extra rui veroorzaakt. Op het perceel Gräfin Gepa, die in 2023 zijn geplant, zijn alle vruchten er na de hagel vanaf geruid. “Er hingen best wat peren, maar die zijn er allemaal van gevallen. Dat is ook wel het algemene beeld, dat de rode perenrassen dit jaar minder dan gemiddeld hebben geproduceerd”, vertelt Corné, mede op basis van de informatie die hij heeft vanwege zijn werk voor Service2Fruit.

Hij schat dat de uiteindelijke perenproductie op het bedrijf 20 tot 25% lager was dan vorig jaar. Qua kwaliteit heeft de Beurré Alexandre Lucas het meest te lijden gehad van de hagel. “Die is volledig afgetaxeerd”, aldus Corné. De hagelschade bij Conference is er nog redelijk uitgegroeid.
Toch is hij niet negatief. “We hebben geen droogte gehad en ondanks dat het moeilijk was om alle bespuitingen er op het juiste moment op te krijgen is dat toch goed gelukt. We hebben geen last gehad van vlooien, schurft of zwartvruchtrot. Financieel zou het goed moeten komen.”

Lees verder onder de foto.

Corné en zijn vader Cor hebben deze oogst ook gebruikt om de plukmethode verder te optimaliseren. “We plukken altijd alles met treintjes en een hoogwerker. Dit jaar hebben we voor het eerst ook met een Pluto plukband en een Pluk-o-Trak gewerkt. Dat scheelde in plukprestatie ruim 100 kg per persoon per uur. Een ander voordeel van deze machines is dat de koppen niet apart worden geplukt, wat een beter beeld geeft in de kist. Zeker in een jaar als dit met hagelschade is dat een voordeel. We willen hier zeker mee verder.”
De oogstmedewerkers regelt familie Van den Berge sinds twee jaar zelf via twee Poolse (parttime) medewerkers, die voldoende mensen hebben geregeld. Huisvesting gebeurt op het bedrijf zelf met units die tijdelijk worden geplaats. Ondanks dat het veel regelwerk is, is het voor nu de enige bruikbare en betaalbare manier om mensen te huisvesten. In het verleden werden mensen op een vakantiepark ondergebracht, maar dat kan niet meer, en zelf bouwen is behoorlijk kostbaar.

Lees verder onder de foto.

Minder Conference en iets meer Elstar in het zuidwesten
Naast het eigen bedrijf werkt Corné ook voor Service2Fruit en heeft hij zodoende een bredere blik op de appel- en perenproductie in het zuidwesten. “Het algemene beeld is dat er minder peren zijn geplukt dan vooraf geschat. Je ziet dat de bedrijven die op 19 augustus met de oogst zijn begonnen vooral in het begin minder hebben geplukt. De latere geplukte percelen hebben de schatting veelal wel gehaald. De maat is overal goed. Ook de hagelschade is over het algemeen uitgegroeid. En omdat iedereen met hagelschade te maken heeft is dat een voordeel. De handel zal daar dit jaar mee om moeten gaan.
Wat betreft de appels was de hagelschade minder. Bij Elstar hebben de meeste telers de schatting qua kilo’s gehaald of zelfs een plus gehaald. De handel is op het moment goed. Het zou mooi zijn als de kleuring van de tweede pluk nu ook goed doorzet.
Van Jonagold hangt er best wat minder dan vorig jaar. Telers die vorig jaar schurft hadden, hebben ook dit jaar best wat schurft. De vraag is of dit ras met het afnemende middelenpakket in de toekomst geteeld kan blijven worden. Gelukkig is de prijs van de schil nu goed. We verwachten dat die zo blijft of nog iets aantrekt”, besluit Van den Berge.