De overzeese aanvoer van fruit in koelcontainers stijgt al jaren en was ook in het eerste halfjaar van 2020 weer hoger dan in dezelfde periode van 2019. Banaan is het belangrijkste invoerproduct. Appel en peer staan respectievelijk op de vijfde en zesde plaats wat betreft importvolume.
In de eerste helft van 2020 werd 3,2 miljoen ton fruit in koelcontainers aangevoerd (+162.000 ton) in Nederland. Banaan is de belangrijkste fruitsoort met een invoer van 844.000 ton in de eerste zes maanden van 2020 (+101.000 ton) (zie tabel). In deze periode werd ook nog eens 155.000 ton aan bananen aangevoerd in koelschepen.
De invoer van avocado’s steeg in de eerste twee kwartalen van 2020 met ruim een derde naar 225.000 ton. Hiermee neemt deze fruitsoort, na bananen en druiven (362 duizend ton), de derde plaats in wat betreft aanvoer van fruit in koelcontainers.
Vorig jaar stond appel nog op de derde plaats, maar de aanvoer daarvan daalde met zo’n 15 procent naar 193.000 ton, waardoor deze fruitsoort zakte naar de vijfde plek. De aanvoer van peren steeg juist met zo’n 15% en was het eerste halfjaar nagenoeg gelijk aan die van appel (187.000 ton).
Tabel. Aanvoer van fruit in koelcontainers | ||
eerste halfjaar 2019 | eerste halfjaar 2020 | |
1 000 ton | ||
Totaal | 3037 | 3199 |
w.o. | ||
Bananen | 743 | 844 |
Druiven | 376 | 362 |
Appels | 224 | 193 |
Sinaasappelen | 194 | 216 |
Peren | 161 | 187 |
Meloenen | 166 | 156 |
Avocado’s | 168 | 225 |
Mango’s | 131 | 114 |
Ananassen | 117 | 108 |
Mandarijnen | 138 | 98 |
Bron: CBS