De Europese appeloogst valt dit jaar laag uit, zo maakte de WAPA bekend tijdens Prognosfruit 2024 in Boedapest. Naar verwachting kan 10.210.000 ton appels worden geplukt; dit is ruim 11% minder dan vorig jaar. Sinds 2017 kwam de appeloogst in Europa niet zo laag uit. De uitgangsposities per land verschillen sterk, als gevolg van extreem weer in diverse delen van Europa. Het feit dat de Nederlandse appeloogst op een normaal niveau ligt, biedt goede perspectieven voor komend seizoen.

Sterk verschillende uitgangsposities

De 2024-oogst wordt volgens de prognoses de op één na kleinste oogst van de afgelopen tien jaar. Helwig Schwartau van AMI liet tijdens Prognosfruit weten dat dit alles te maken heeft met vorst- en hagelschade en slecht weer tijdens de bloei. Onder meer Oost-Europese landen zijn hierdoor geraakt. Zo wordt in Polen een bijna 20% lagere oogst verwacht, in Roemenië zal waarschijnlijk 15% minder geoogst kunnen worden en in Hongarije is sprake van een daling van 40% ten opzichte van vorig jaar. Maar ook in België, Oostenrijk en Duitsland (met name het oosten) hebben extreme weersinvloeden geresulteerd in lagere producties.

In landen als Nederland, Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk had het weer minder invloed; hier is doorgaans sprake van gemiddelde producties. Samenvattend kennen de Europese landen dus sterk verschillende uitgangsposities voor het aankomende seizoen. Het weer blijkt hierbij allesbepalend en de klimaatverandering is een cruciale factor geworden.

De Europese appeloogst gaat dit jaar gemiddeld 7 tot 10 dagen eerder van start, liet Schwartau weten. Er is doorgaans sprake van een gemiddelde vruchtmaat. In Frankrijk en Polen zullen de appels iets kleiner zijn, in onder andere België komt de vruchtmaat groter uit.

Door de geschetste situatie is sprake van een relatief stabiel appelvolume voor de versmarkt. Het aanbod voor verwerking zal komend seizoen lager uitkomen, als gevolg van de lagere oogsten in productiegebieden in Centraal- en Oost-Europa.

Goede afzetperspectieven

De geschetste situatie biedt volgens NFO goede perspectieven voor komend seizoen, zeker omdat de markten voor zowel verse appels als industrieappels relatief schoon zijn. Daar komt bij dat er met name minder bicolour-appels op de markt zullen komen, waar ook Elstar en Jonagold toe behoren. Analisten verwachten dan ook een goede balans tussen vraag en aanbod.

Helwig Schwartau van AMI gaf in zijn analyse tijdens Prognosfruit aan dat landen met een appeloogst van 80% of hoger – waaronder dus Nederland – een goed seizoen kunnen verwachten.

Belangrijk is wel dat het afzetseizoen volledig wordt benut en dat meteen vanaf het begin van het seizoen verkocht gaat worden, zodat de voorraden niet te zeer oplopen. Ook Schwartau benadrukte dit tijdens Prognosfruit: “Don’t forget to sell in autumn!”

Schwartau gaf daarnaast aan dat de Europese retailprijzen voor appels de laatste jaren zijn gestegen. Hij riep tijdens Prognosfruit op om dit zo te houden en te voorkomen dat de prijzen vanaf de zomer tot het najaar een dalende lijn laten zien. De vraag rijst hierbij wel welke invloed hogere retailprijzen zullen hebben op de consumptie. Tot nu toe hadden de hogere retailprijzen volgens Schwartau slechts beperkt effect op de handel en verkoop.

———————————————————————————————————————–

De belangrijkste appelproducerende landen in Europa

(klik op de landnamen voor de uitgebreide productietabellen per land)

  1. Polen: 3.190.000 ton (31% van totale Europese productie)
  2. Italië: 2.162.000 ton (21% van totale Europese productie)
  3. Frankrijk: 1.463.000 ton (14% van totale Europese productie)
  4. Duitsland: 793.000 ton (8% van totale Europese productie)
  5. Spanje: 567.000 ton (6% van totale Europese productie)
  • Nederland: 197.000 ton = 2% van Europese appelproductie

 

Een overzicht van de totale Europese productiecijfers per land en per ras.

————————————————————————————————————————

Elstar: lagere productie in Duitsland, kansen voor Nederlandse telers

De productie van Elstar binnen de EU wordt geraamd op 278.000 ton; 5 % minder dan vorig jaar. De lagere ramingen in Duitsland – het belangrijkste Elstar-produceren landen in Europa – zijn de belangrijkste reden voor deze daling.

Onze oosterburen plukken dit jaar naar verwachting 13% minder Elstar-appels dan vorig jaar: 160.000 in plaats van 184.000 ton. Dit is te wijten aan de extreme weersomstandigheden in Duitsland. In het oosten van Duitsland valt de oogst volgens Helwig Schartau tot 90 procent lager uit, als gevolg van het slechte weer. In het noorden is sprake van forse hagelschade. Alleen aan de Bodensee kunnen waarschijnlijk meer appels worden geplukt dan in 2023.

Door de tegenvallende oogst zal Duitsland volgens Schwartau fors meer appels – wellicht bijna 100.000 ton extra – importeren dan afgelopen seizoen. Nederlandse appeltelers kunnen hiervan profiteren, onder meer met Elstar. De Nederlandse Elstar-oogst komt namelijk 10,5 procent hoger uit dan vorig jaar, op 84.000 ton.

Fors lagere oogst in Jonagold-groep

De oogst van de Jonagold-groep (inclusief Jonagored en Red Jonaprince) wordt geschat op 723.000 ton. Dit is 28% minder dan vorig jaar, toen de EU-productie 1.009.000 ton bedroeg. De productie ligt op hetzelfde niveau als het tienjaarsgemiddelde.

In Nederland komt de oogst van Jonagold uit op 45.000 ton. Dat is 6,3 procent minder dan vorig jaar. De geschetste situatie is waarschijnlijk gunstig voor de prijsontwikkeling van Jonagoldachtige appels.

Europees neemt Red Jonaprince binnen de Jonagold-groep een aandeel van 45% voor haar rekening. De oogst van Boskoop (Goudreinet) wordt geraamd op 44.000 ton; 12,5 % minder dan vorig jaar.

Golden Delicious blijft – met een geschatte productie van 1.972 .000 ton – het grootste ras in de EU. De oogst van dit ras zal naar verwachting 10% lager uitvallen dan vorig jaar.

—————————————————————————————————————

Verwachte appelproducties ‘rondom’ de EU

  • Verenigd Koninkrijk: +10% (210.000 ton)
  • Turkije: + 4,5% (4.810.000 ton)
  • Oekraïne: -0,43% (1.082.000 ton)
  • Moldavië: -13,62% (447.000 ton)

——————————————————————————————————————-

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 13 augustus 2024 - 16:59