Afgelopen maandag was in Het Parool een opiniebijdrage te lezen van Jan Peeters van Fruitconsult. Peeters zond de bijdrage in naar aanleiding van een artikel dat eerder in de krant werd gepubliceerd en waarin werd gewaarschuwd voor het risico van residuen van pesticiden in of op fruit. De adviseur stelt dat het waarschuwen voor pesticiden in groenten en fruit de volksgezondheid juist ondermijnt.

Peeters geeft in zijn bijdrage aan dat het verband tussen voldoende groente- en fruitconsumptie en het ontstaan van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, kanker en diabetes type 2 vaak is vastgesteld. “Een voldoende grote consumptie verkleint de kans op deze ziekten met enkele tientallen procenten. GroentenFruit Huis meldt over de afgelopen jaren echter een slinkende consumptie. De hogere prijs wordt als voorname reden gezien, maar ook uitingen zoals genoemd artikel in Het Parool helpen niet.”

In het artikel dat eind augustus in Het Parool heeft gestaan, werd gepleit voor biologisch fruit, geeft Peeters aan. “Maar slechts een beperkt deel van de Nederlandse huishoudens kan zich een biologisch eetpatroon veroorloven, omdat biologisch voedsel duurder is dan het ‘gewone’ voedsel. Dit prijsverschil wordt niet veroorzaakt door de beperkte beschikbaarheid, maar vooral door de relatief kleine opbrengst wat leidt tot een hogere kostprijs. Die hogere prijzen voor biologisch voedsel is dus hard nodig. Als iemand zich 500 gram conventioneel geteelde groenten en fruit per dag kan veroorloven óf 300 gram biologisch, dan zou om gezondheidsredenen de keuze voor de 500 gram conventioneel voedsel gemaakt moeten worden.

Ook te lezen in de bijdrage van de adviseur in Het Parool:  “Om een betaalbaar voedselpakket te kunnen leveren voor alle lagen van de bevolking, kan de land- en tuinbouw niet zonder de inzet van ‘plantmedicijnen’. Het gebruik wordt minder, met minder schadelijke middelen en met preciezere toepassingsapparatuur, maar het gebruik blijft een noodzakelijk kwaad.

De teelt van groente en fruit is omgeven met zeer veel controles en randvoorwaarden, waardoor men deze producten, zonder een enkele bedenking, ongelimiteerd kan consumeren. Jammer dat de medici in genoemd artikel onterecht waarschuwen voor conventioneel geteeld voedsel waarmee ze de volksgezondheid uiteindelijk geen dienst bewijzen.”

Lees hier het volledige opiniestuk van Jan Peeters in Het Parool.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 26 september 2024 - 16:25