De toelating van captan zal de komende jaren gaan veranderen. Voor 2025 verwacht de NFO nog geen wijziging in het toegestane gebruik van captan. Over de jaren daarna is nog geen goede inschatting te maken. Tot nu toe is alleen op Europees niveau een besluit genomen. Echter over de gevolgen voor de nationale toelatingen en wanneer deze zullen worden genomen is er nog geen duidelijkheid en dat gaat dit jaar ook niet komen.
De inzet van de NFO is om captan te behouden. In 2020 werd de wetenschappelijke beoordeling over captan door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA gepubliceerd. De conclusie hiervan was dat het gebruik in openteelten niet voldoet aan de huidige toelatingscriteria. De NFO heeft in de afgelopen vier jaar samen met collega-organisaties in Europa en in samenwerking met de toelatingshouders gepleit voor aanvullende beoordelingen om de mogelijkheid voor toelatingen in de openteelt mogelijk te houden. Tegelijk zijn suggesties ingediend voor gebruik in openteelten die wel voldoen aan de huidige criteria. Dit heeft ervoor gezorgd dat het eerste voorstel van de Europese Commissie om captan alleen toe te staan in permanente kassen niet is overgenomen door de Europese lidstaten, waaronder Nederland.
Afgelopen juli is in Europa gestemd over captan. Toen is besloten dat het gebruik van captan in openteelten, specifiek fruitteelt is genoemd, de aankomende vijftien jaar mogelijk blijft. Wel zijn hier strikte voorwaarden aan verbonden. Bekend is dat het gebruik tijdens de bloei gaat verdwijnen,DAT strikte spuitdrift-reducerende maatregelen voorgeschreven dienen te worden en dat de dosering minimaal gehalveerd dient te worden. De verwachting is dat vanuit de Europese Commissie op korte termijn een Europese bijeenkomst over het genomen besluit wordt gehouden met de nationale toelatingsautoriteiten, zoals Ctgb. Doelstelling is om verschillen tussen landen in uitleg van het besluit te beperken.
Nu de besluitvorming in Europa is afgerond, verplaatst de inzet zich naar de lidstaten. De verwachting is dat het Ctgb binnen één tot twee jaar een besluit neemt over de toelatingen in Nederland. Dit kan een verbod of een zeer sterke inperking zijn.
Niet alleen de NFO richt zich op captan, ook milieuorganisaties doen dat. Zo heeft het Pesticide Action Network (PAN) Netherlands afgelopen augustus bij het Ctgb een intrekkingsverzoek ingediend om al het gebruik van captan in de openteelten te verbieden.
Duidelijk is dat de verandering in Nederland groot zal zijn, mede omdat Nederland één van de lidstaten is met momenteel één van de ruimste gebruiksmogelijkheden en met de minste toepassingsvoorwaarden. De NFO blijft zich inzetten om het gebruik van captan mogelijk te houden. Echter de realiteit is dat een sterke inperking of verbod binnen enkele jaren een feit is. Hierdoor is het nodig dat geïnvesteerd wordt in nieuwe bestrijdingsmethoden. De aandacht van de NFO richt zich hierbij onder andere op vruchtboomkanker, schurft, zwartvruchtrot en vruchtrot. Voor al deze ziekten lopen diverse projecten of worden deze opgestart. Meer informatie hierover volgt in de komende tijd. Veranderingen in de teelt en aanpak van deze ziekten zijn nodig. Wacht hier niet mee, maar onderneem stappen om deze ziekten onder controle te houden.