WUR heeft in het Kennis op Maat-project Fruit 4.0 een digitale zelfstudie voor Wortelsnijden op Taakkaart ontwikkeld. In de winter is wortelsnijden actueel, maar zijn veel percelen lastig berijdbaar. Omdat na de snoei de groeiverschillen minder duidelijk zijn is het zinvol de groeikracht tijdens het groeiseizoen vast te leggen in een groeikrachtkaart. Zo kan op een later moment worden gereden voor wortelsnijden. Bovendien levert taakkaartgericht wortelsnijden arbeidsbesparing op en tegelijk kan een taakkaart ook gebruikt worden om bomen met een te lage groeikracht middels precisietechnieken te stimuleren.

Om meer te leren over wat komt kijken bij het wortelsnijden op taakkaart heeft WUR in het KoM-project Fruit 4.0 samen met Aeres Tech Productions, Munckhof Fruit Tech Innovators, Agromanager en Aurea Imaging een digitale zelfstudie ontwikkeld. Iedereen kan zo zelfstandig leren hoe wortelsnijden op taakkaart in zijn werk gaat. In de zelfstudie komt zowel de teelttechnische achtergrond van wortelsnijden aan bod als de benodigde stappen voor het werken op taakkaart. Denk hierbij aan het inmeten van de boomgaard op GPS, het maken van taakkaarten en het uitvoeren van het wortelsnijden. Dit wordt ter verduidelijking ondersteund met praktijkervaringen, foto’s en filmpjes.

De zelfstudie is opgenomen in de wiki Precisiefruitteelt en kunt u hier openen.

Behalve de zelfstudie is hier ook een economisch rekenmodel te vinden om zelf op basis van eigen inschattingen van kosten, opbrengsten en hoe wisselend de boomgaarden zijn, de terugverdientijd te berekenen.

Het Kennis op Maat-project ‘Fruit 4.0: Precisiefruitteelt van onderzoek naar praktijk’ is erop gericht de drempels voor toepassing van precisiefruitteelt te verlagen door middel van kennisoverdracht in de vorm van studiegroepen, demo’s, bijeenkomsten, webinars en ook door lesmateriaal te ontwikkelen. In het project brengen de consortiumpartners (NFO, Aeres Tech Productions, Aurea Imaging, Agromanager, Delphy en Munckhof Fruit Tech Innovators) kennis en producten uit afgerond en lopend onderzoek rond precisiefruitteelt zo snel mogelijk naar de praktijk. Dit project is mogelijk gemaakt door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

In de zelfstudie is ook gebruik gemaakt van onderzoeksresultaten en praktijkervaringen vanuit het Fieldlab Fruit 4.0-project ‘Precisiewortelsnijden op basis van dronebeelden’. Dat project krijgt financiële steun van Fruitpact (Greenport Gelderland).

Heeft u vragen? Neem dan contact op met projectleider Pieter van Dalfsen E: pieter.vandalfsen@wur.nl  of via T: 06 208 154 99.