Online tool GroenWijzer helpt hardfruittelers bij keuzes voor natuurlijke plaagbeheersing


Wilt u snel inzicht hebben in welke plantensoorten geschikt zijn voor een effectieve natuurlijke plaagbeheersing via een groenstrook? De nieuwe online tool GroenWijzer bundelt de kennis op dit vlak en helpt onder meer hardfruittelers en adviseurs om wat dit betreft de juiste keuzes te maken. 

Met het krimpende middelenpakket zoeken steeds meer telers naar alternatieve manieren om ziekten en plagen tegen te gaan. “Natuurlijke plaagbeheersing wordt steeds belangrijker”, vertelt onderzoeker Bas Allema, die zich bij Wageningen University & Research (WUR) met dit onderwerp bezighoudt. “Dit kun je stimuleren met het inrichten van akkerranden en hagen, zogenaamde groenstroken. Er is echter nog veel onbekendheid over de effecten hiervan.”

Er zijn diverse onderzoeken gedaan, maar kennis is vaak versnipperd. “Wij wilden die kennis bij elkaar brengen en eenvoudig ontsluiten voor telers en adviseurs.”

Tool is transparant

De GroenWijzer-tool is op dit moment ingericht voor de gewassen appel, peer, aardappel, ui, suikerbiet en graan. In de tool zijn de belangrijkste functies van groenstroken opgenomen: plaagbeheersing, bestuiving bevorderen en een mooi landschap creëren. Ook geeft de tool inzicht in de mogelijke risico’s van een groenstrook voor de teelt. “Een bloem in een akkerrand kan ook een waardplant zijn”, legt Allema uit. “Bijvoorbeeld voor het bietenvergelingsvirus. Het hoeft niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk meer virus krijgt, maar het is wel een aandachtspunt. Zo kunnen telers en adviseurs zelf de risico’s bepalen. Transparantie was een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van de keuzewijzer.”

Database met ruim 200 plantensoorten

Er is inmiddels een groot aanbod zaadmengsels voor akkerranden beschikbaar, maar niet altijd is duidelijk wat de effecten zijn. In de database van GroenWijzer zijn ruim 200 plantensoorten opgenomen. Voor elk soort is nagegaan wat de pluspunten en de aandachtspunten zijn. De plaagregulatie is verdeeld in gaasvliegen, lieveheersbeestjes, twee groepen sluipwespen, weekschildkevers en zweefvliegen. De bestuivers zijn verdeeld in hommels, honingbijen en solitaire bijen. “We blijven de tool actualiseren en kunnen hem in de toekomst uitbreiden met meer gewassen en natuurlijke bestrijders.”

Toevoeging gereedschapskist

Volgens Allema zijn groenstroken een toevoeging aan de gereedschapskist van telers om ziekten en plagen te bestrijden. “Als je de functie van deze groenstroken wilt stimuleren, moet je eerst een plaagpopulatie opbouwen. Dat doe je het liefste eerst buiten je gewas. Zodra er een plaag opduikt in je gewas, heb je een leger aan natuurlijke bestrijders klaar staan. Het is belangrijk om goed te scouten en niet te snel in te grijpen met chemie. Dit is een kwestie van ervaring opdoen en waar nodig afstemmen met je adviseur. GroenWijzer kan daar behulpzaam bij zijn. Telers kunnen in de tool ook een bestaand mengsel invoeren, om te zien wat het doet en hun selectie van planten ook eenvoudig opslaan en uitwisselen met hun adviseur.”

Over GroenWijzer

GroenWijzer is een initiatief van Agrarische Natuurvereniging Hollands Noorden, Agrifirm, Artemis, BO Akkerbouw, Cosun Beet Company, Coöperatie Collectief Hoeksche Waard U.A., BoerenNatuur Flevoland, Van Iperen, LTO Nederland, LTO Noord, NFO en WUR Open Teelten. De tool komt voort uit het Kennis op Maat-project ‘Ontsluiten kennis Functionele Agrobiodiversiteit (FAB)’. Dit project werd mede gefinancierd door de topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agri & Food.