Kersentelers in de omgeving van Tiel en Zoelen hadden zich de start van het kersenseizoen heel anders voorgesteld. In plaats van kersen plukken werd het puin ruimen na het noodweer van afgelopen vrijdagavond. Ook veel hardfruittelers in het gebied zien het seizoen noodgedwongen in een heel ander perspectief.
“We hebben met de telers een eerste inventarisatie gedaan en schatten de schade, met opruimen erbij, op zo’n 2,5 miljoen euro. In totaal is 60 ha hardfruit helemaal verhageld, heeft 15 ha kersen storm- en hagelschade opgelopen en is 2 ha aardbeien in tunnels beschadigd. Ook is 1 ha appelboomgaard in het gebied plat gewaaid”, somt Bert den Haan, voorzitter van de NFO-productgroep appel op. Zelf woont hij hemelsbreed op slechts een kilometer afstand van het gebied, maar heeft hij slechts heel beperkt schade.
Het noodweer maakte onderdeel uit van dezelfde bui, die later op de avond in Leersum toesloeg en het landelijke nieuws haalde. In de fruitsector is het gebied tussen Tiel en Zoelen het zwaarst getroffen. Daarna is de bui via Maurik en Eck en Wiel naar het noorden verder getrokken. “Tussen Tiel en Zoelen zijn zeven telers getroffen. De hardfruittelers zijn veelal verzekerd, maar de kersentelers zitten echt met de handen in het haar. Eerst heeft de storm de overkapping vernield en daarna kwam er een enorme hagelbui. Waar de overkapping is blijven zitten kunnen nog wel kersen geplukt worden”, vertelt Den Haan.
Bij OFH zijn in totaal twintig meldingen binnen gekomen als gevolg van de buien van afgelopen vrijdag. “Bij drie daarvan ging het ook om stormschade, met name omgewaaide bomen. De meeste meldingen komen uit Tiel, Zoelen, Ingen en Maurik. De schades zijn over het algemeen heel zwaar, op het ravage-achtige af”, vertelt Gert Jan van Dijk van OFH.
Bij Vereinigte Hagel kwamen in totaal vijftien meldingen binnen van met name hagel-, maar ook stormschade. “De meeste meldingen komen vanuit het hardfruit en twee van blauwe bessentelers in Drenthe. De meldingen vanuit het hardfruit komen met name uit het midden van het land en Flevoland”, licht Jan Schreuder van Vereinigte Hagel toe.
NFO-kringvoorzitter Marc André de la Porte plaatste een video van hagelschade bij een collega online op Twitter. Net voordat de bui de Waal overstak verhagelden ook in Dreumel enkele percelen met appels. “Bij ons heeft het hagelkanon aangestaan. We hebben gelukkig geen schade. Of dat aan het hagelkanon ligt is natuurlijk altijd een discussie. Dat zullen we nooit zeker weten”, aldus André de la Porte.
De Gelderlander maakt een (video)verslag van de schade. Ondanks de zware schade maken de getroffen telers Hans en Jans Gennissen op Facebook bekend dat gelukkig nog 80% van de oogst onder kappen gered is.