Ongeveer zestig ondernemers waren vorige week vrijdag, 20 september, aanwezig op de Innovatiedag Blauwe Bes. Deze vond plaats bij Driessen Blueberries in Melderslo. De aanwezige telers werden geïnformeerd over de ontwikkelingen in de blauwe bessen-sector. Ook werden diverse innovaties voor het voetlicht gebracht.

Zo werd het recent gestarte Interreg Deutschland-Nederland-project ‘Sustainable Production of Healthy Food’(SPoHF) toegelicht. In dit project, waarbij Compas Agro uit Venlo betrokken is, staat kunstmatige intelligentie centraal. Het uiteindelijke doel is om te komen tot een digital twin, een zogeheten virtuele plantenkopie. Daarmee kan de optimale instelling voor teeltparameters worden bepaald.

Binnen het project wordt ook een geautomatiseerd systeem ontwikkeld dat telers – op basis van camerasturing en vangplaten – kan helpen om de suzuki-vlieg te monitoren. Daarnaast onderzoekt Compas Agro onder meer hoe de bodemomstandigheden kunnen worden beïnvloed middels bemesting.

Verder werd ingegaan op het project Irristaud, waarbij wordt gekeken hoe de watergift in de blauwe bessenteelt kan worden geoptimaliseerd. Ook was er aandacht voor hoe inhoudsstoffen kunnen zorgen voor een aanvullend verdienmodel in de blauwe bessenteelt. Daarbij werden de resultaten van een demo met biostimulanten gepresenteerd.

Voorzitter Ron Mulders was aanwezig namens de NFO. “De ondernemers maakten tijdens de Innovatiedag kennis met verschillende veelbelovende innovaties”, zo schreef hij op LinkedIn. “Goed nieuws: er komen steeds meer oplossingen voor de uitdagingen waar telers voor staan. De dag was uitstekend georganiseerd door Compas Agro, Mertens en het Blauwe Bessen Platform. Complimenten!”

Foto’s: Ron Mulders

Dit bericht is geplaatst op donderdag 26 september 2024 - 16:35