New Zealand Apples and Pears rekent op grote verliezen voor de sector vanwege een ernstig tekort aan oogstmedewerkers. Ook de achterblijvende maat zorgt ervoor dat Nieuw-Zeelandse hardfruitsector de eerdere oogstprognose drastisch heeft bijgesteld.
Terwijl in januari nog rekening werd gehouden met een oogstreductie van 5 procent en een daling van de export van 7 procent ten opzichte van 2020, gaat de sector nu uit van een exportdaling van 14 procent. Volgens de laatste raming zullen 347.718 ton appels, ofwel 19,3 miljoen dozen, geëxporteerd kunnen worden.
Voorzitter van de Nieuw-Zeelandse belangenorganisatie Alan Pollard: “Nu we richting het piekseizoen gaan wordt het steeds duidelijker dat we de eerdere oogstprognose niet gaan halen. Er is een tekort aan oogstmedewerkers, ondanks alle pogingen om Nieuw-Zeelanders enthousiast te maken voor dit werk. Daarbij komt dat de maat dit seizoen achterblijft.”
De impact van de productiedaling is het grootst bij Braeburn. De export van dit ras wordt nu geraamd op 1,468 miljoen dozen, een daling van 44 procent ten opzichte van 2020. De export van het belangrijkste exportras Royal Gala zal 15 procent lager uitvallen, dat is een daling van 1,088 miljoen dozen in vergelijking met 2020.

De strenge corona-maatregelen maken het lastig voor fruittelers om voldoende arbeidsmigranten te werven. De overheid geeft vooralsnog geen gehoor aan een oproep van de sector om mensen uit corona-vrije landen uit de Pacific binnen te laten.
Paul Paynter, eigenaar van het vier na grootste fruitbedrijf in Nieuw-Zeeland verwacht dat hij 20 procent van zijn appels niet kan plukken. “Komende week hebben we 140 extra plukkers nodig en ik weet niet waar ik ze vandaan moet halen”, aldus Paynter afgelopen week. Hij teelt 500 ha appels, 200 ha steenfruit en 30 ha peren. De situatie op het bedrijf van Paynter geldt ook voor vele andere bedrijven in de regio Hawke’s Bay. In het hele gebied wordt rekening gehouden met forse oogstverliezen vanwege tekort aan arbeidskrachten.

Bron: applesandpears.nz