Nederlandse handelsbedrijven hebben in 2018 opnieuw meer groente en fruit geïmporteerd en geëxporteerd. De importwaarde steeg met 5 procent naar 7,6 miljard euro, de exportwaarde met 4 procent naar 11,3 miljard euro. Voor appel zijn de stijgende cijfers vooral te danken aan de toegenomen handel vanuit Chili. De Nederlandse perenexport nam toe naar China, maar daalde richting het Verenigd Koninkrijk.

De exporttoename komt volledig voor rekening van fruit (+8%). De exportwaarde van verse groenten bleef op hetzelfde niveau als in 2017. Een sterke waardestijging viel afgelopen jaar te zien bij appel, druif, banaan, avocado, blauwe bes en framboos.
Ook aan de importzijde is een belangrijke stijging te zien voor de producten appel, druif en banaan. Belangrijkste oorzaak van de toegenomen handel in appels – zowel im- als export – is de gestegen invoer van appels uit Chili. Ook de hogere appelprijzen in de eerste helft van 2018 spelen een rol bij de gestegen exportwaarde.
Bijna twee derde van alle import komt van buiten de Europese Unie. Van de export wordt juist bijna 90 procent binnen de EU verhandeld. Duitsland is de belangrijkste exportbestemming voor groente en fruit vanuit ons land. Inclusief re-export was de Duitse markt in 2018 goed voor 38 procent van de totale exportwaarde. Het Verenigd Koninkrijk staat met 10 procent op de tweede plaats, gevolgd door België (9%), Frankrijk (6%) en Polen (4%).
Voor Nederlandse peren zijn China, Noorwegen en Kazachstan buiten de EU belangrijke exportbestemmingen met een toenemend belang. Binnen de EU zijn Duitsland en het Verenigd Koninkrijk belangrijke bestemmingen. Naar het Verenigd Koninkrijk daalde de perenexport vorig jaar echter, in volume met 6 procent en in waarde met 9 procent. Naar China passeerde de perenexport de grens van 2 miljoen kg.
Voor Nederlandse appels zijn Duitsland (60%), België (11%) en Frankrijk (8%) de belangrijkste exportbestemmingen. Naar alle drie de landen steeg de appelexport vorig jaar. Tot en met week 49 exporteerde Nederland 42 miljoen kg appels van eigen bodem. Dat is duidelijk minder dan in 2017, vanwege het lage appelaanbod in de eerste helft van het jaar.