Frambozentelers van Veiling Zaltbommel doen dit seizoen ervaring op met het nieuwe frambozenras Malaika. De frambozen worden sinds twee weken geveild. “Het ras lijkt op Kwanza, maar heeft een grotere vruchtmaat. Malaika kan jaarrond geoogst worden met verse en gekoelde planten. De pluk gaat makkelijk en het ras heeft een goed uitstalleven, het is een stevige framboos welke minder weersafhankelijk lijkt. Dat komt goed van pas voor export naar verre bestemmingen. Het is een veelbelovend ras met positieve raseigenschappen”, vertelt veilingdirecteur Gerard van den Anker.
Het ras van Advanced Berry Breeding (ABB) is nog beperkt beschikbaar en staat in kleine hoeveelheden bij verschillende telers van Veiling Zaltbommel. Vanaf 2025 is plantmateriaal commercieel beschikbaar.
Voor de telers is het een interessant ras vanwege de goede kwaliteitseigenschappen en de lagere plukkosten.

“Veiling Zaltbommel blijft zoeken naar nieuwe rassen die met name een hoog uitstalleven hebben, en tevens de stijgende plukkosten weten te verlagen. Daarnaast moeten deze voldoen aan duurzaamheidskenmerken die onze klanten vragen, en de teelt makkelijker maken”, aldus Van den Anker.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 15 augustus 2024 - 16:28