De NFO ziet in het nieuwe hoofdlijnenakkoord van het kabinet op een groot aantal punten mogelijkheden voor de fruitteeltsector. De hernieuwde aandacht voor voedselzekerheid zet het belang van de sector in het juiste perspectief. Het kabinet wil meer sturen op doelen, dat geeft de sector meer ruimte om zelf maatregelen te ontwikkelen om de doelen te bereiken. Ook het voornemen om innovaties – onder andere op gebied van robotisering – meer aan te jagen biedt perspectief voor de fruitsector. Daarbij moet echter niet voorbij worden gegaan aan het feit dat de sector de komende jaren voor met name de oogst afhankelijk blijft van voldoende medewerkers. Een passend arbeidsbeleid blijft noodzakelijk om op een rendabele manier fruit te kunnen blijven telen. Dat komt in de huidige plannen nog beperkt naar voren.
Op gebied van gewasbescherming is het een goed vertrekpunt dat het kabinet geen nationale koppen op EU-regelgeving wil. Het (versterkt) samenwerken binnen het Uitvoeringsprogramma Plantgezondheid en werken aan verduurzaming met behoud van handelingsperspectief, dus een effectieve plantgezondheid, moeten daarin de kernpunten zijn.
De NFO blijft de uitwerking van de plannen volgen en kijkt waar samenwerking mogelijk is.

Kijk voor een samenvatting van de LVVN-begroting op rijksoverheid.nl.

Luister ook de LTO-podcast (vanaf 5:22 min) over de troonrede met LTO-voorzitter Ger Koopmans en LTO-lobbyist Sander van Diepen.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 19 september 2024 - 17:05