De Europese Commissie heeft haar goedkeuring verleend voor de compensatieregeling voor aanvullende nationale financiering van de eco-regeling in 2024. Dat schrijft landbouwminister Femke Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer. De goedkeuring van Brussel betekent dat de Nederlandse overheid de 50 miljoen euro die op de LNV-begroting is gereserveerd voor compensatie van de lagere eco-tarieven in 2024 hiervoor mag gebruiken. Omdat het hier gaat om staatssteun moest Nederland hiervoor toestemming vragen aan de Europese Commissie.

“Voor de eco-regeling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is in 2024 wederom aanzienlijk meer aangevraagd dan het beschikbare budget. De animo is nog steeds hoog en ik wil mijn waardering uitspreken voor de getoonde ambitie van de deelnemende boeren. Ik ben blij dat zij hiermee stappen blijven zetten in het toekomstbestendig maken van hun bedrijfsvoering. Het laat ook zien dat boeren gemotiveerd zijn om bij te dragen aan maatschappelijke doelen”, schrijft Wiersma

Om boeren volgens de geplande subsidietarieven te kunnen betalen voor hun inspanningen, waren aanvullende nationale middelen en een juridische basis nodig. Met de goedkeuring is dat nu geregeld. De regeling beslaat enkel het compenseren van het ontstane tekort in 2024. De hoogte van de compensatie bedraagt circa 33 euro per hectare per aanvrager. Hiervoor moet de landbouwer in de periode van 15 oktober t/m 2 december 2024 een complete aanvraag voor de eco-premie bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hebben ingediend. De steun zal separaat van de overige GLB-uitbetalingen worden uitbetaald vóór 31 december 2024.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 augustus 2024 - 16:56