Natuurlijke selectie maakt honingbijen weerbaar tegen varroamijt


De varroamijt is de belangrijkste veroorzaker van de grote sterfte onder Europese honingbijen. Jarenlang lag de focus, ook in het onderzoek, op bestrijding van deze mijt. Nu blijkt dat via natuurlijke selectie de meest weerbare bijenvolken overblijven en dat bijenvolken zich veel sneller aanpassen dan vooraf verwacht.
WUR-onderzoeker Tjeerd Blacquiere startte samen met zijn collega’s in 2008 een experiment met twee grote bijenpopulaties, groepen van twintig tot vijftig volken. Ze stopten met bestrijding van de varroamijt. Blacquiere: “Toen vielen de volken uit die slecht tegen de mijt konden. De minst gevoelige volken bleven over.
In tien jaar tijd is Blacquiere erin geslaagd om bijenvolken te verkrijgen die resistent zijn tegen de varroamijt. “De bijen passen zich veel sneller aan dan we hadden verwacht”, zegt de onderzoeker. “Het was een goed idee om niet zelf het kunstje te bedenken. Er hebben wel wetenschappers gewerkt aan selectieprogramma’s voor varroaresistentie, maar met weinig succes. De natuur kan het zelf kennelijk beter.”
Enkele imkers gaan deze vorm van natuurlijke selectie nu ook toepassen. Belangrijk daarbij is dat gewerkt wordt met eigen bijenvolken. Door het binnenhalen van koninginnen van elders, om de honingproductie te verhogen, wordt ook het risico op verspreiding van parasieten en ziekten vergroot. “Je kunt beter binnen je eigen volk werken, dan blijft het gezonder. De natuur kiest zelf wat er nodig is”, aldus Blacquiere.

Bron: wur.nl