Behandeling met ozon is een beproefde methode om mrl’s op overzees zachtfruit te verlagen. Dat zegt Christian DeBlasio van het Amerikaanse Purfresh in een interview met Freshplaza.com. De strenge EU-eisen vormen regelmatig een obstakel voor zachtfruit-exporteurs van het zuidelijk halfrond. Zeker wanneer wijzigingen in restricties onverwacht komen. Zo werd de mrl van het veelgebruikte fungicide Iprodione het afgelopen jaar onverwacht verlaagd, waardoor bessen en druiven die al vanuit Chili ingescheept waren, plotseling niet meer aan de eisen voldeden. Dankzij toepassing van ozon tijdens transport kon de mrl voor Iprodione nog worden verlaagd. Volgens DeBlasio is Iprodione een onmisbaar middel voor overzees transport en is ozon een prima middel om de mrl’s te verlagen. “Onze transporten zijn meestal ruim twee weken op zee, waardoor we voldoende tijd hebben voor een ozonbehandeling”, aldus DeBlasio. Voor een effectieve werking is een behandeling gedurende minimaal 12 uur nodig. Ook residuen van andere stoffen kunnen met ozon worden verlaagd.

WUR onderzocht in 2010 de werking van ozon in transportwater van de sorteermachine op de afbraak van residuen op appel en peer. De meeste in transportwater opgeloste stoffen bleken goed afbreekbaar, maar residuen in de waslaag van appels en peren bleken nauwelijks af te breken. De waslaag bleek een bottleneck.