Het aantal hard- en steenfruittelers in Duitsland is de afgelopen vijf jaar met 9,2% afgenomen tot 6.500. Het totale areaal hard- en steenfruit en noten bleef nagenoeg gelijk en bedraagt 49.200 ha. Gemiddeld komt dat neer op een bedrijfsgrootte van 7,6 ha. Dat is 0,6 ha meer dan in 2017, meldt Destatis.
Het Duitse fruitareaal bestaat uit 33.100 ha appels, 5.700 ha zoete kersen, 4.100 ha pruimen, 2.100 ha peren en 1.600 ha zure kersen. Op de resterende 2.400 ha worden mirabellen, abrikozen, perziken, kweeperen, walnoten en hazelnoten geteeld. Het is overigens voor het eerst dat hazelnoten in de telling worden opgenomen. Ten opzichte van 2017 valt de afname van het areaal zure kersen (-19,6%) het meest op.

Het aandeel biologische teelt is sinds 2017 gestegen van 15,0% naar 20,5%. Dat komt neer op 10.100 ha biologische teelt. Vooral noten worden op grote schaal biologisch geteeld (ruim de helft van het areaal). Bij appel bedraagt het aandeel biologische teelt 24,0% en bij peer 22,2%.

Bij appel zijn de belangrijkste rassen Elstar met 6.600 ha (-1,3%), Gala met 2.600 ha (+10,9%) en Braeburn met 2.500 ha (-9,8%). Op 400 ha wordt Conference geteeld (-0,5%).