De hagelbuien van vorige week hebben voor miljoenen euro’s aan schade veroorzaakt in de fruitteelt, zo blijkt uit gegevens van Vereinigte Hagel en de Onderlinge Fruittelers Hagelverzekering (OFH). Met name peren werden hard getroffen. Dit zal ongetwijfeld effect hebben op de opbrengst en kwaliteit. In hoeverre, dat hangt af van het verloop van het groeiseizoen.

Bij verzekeraar Vereinigte Hagel kwamen vorige week 150 meldingen binnen van Nederlandse telers. Daarnaast noteerde de verzekeraar nog zo’n 130 schademeldingen uit België. “De Nederlandse meldingen kwamen vooral uit Noord-Holland, Flevoland, de Betuwe en Zuid-Nederland”, zegt Jan Schreuder van Vereinigte Hagel. “De meeste schade manifesteert zich in perenpercelen, alhoewel er ook wel meldingen zijn binnengekomen van appelpercelen. Ook is er sprake van schade in blauwe bes. Maar peren zijn in zijn algemeenheid het hardst getroffen. De komende week gaan we de percelen voorbezichtigen. Maar het ziet er niet goed uit; de schade zal in de miljoenen lopen.”

Stormloop

Bij Onderlinge Fruittelers Hagelverzekering (OFH) staat de teller inmiddels op ruim 400 schademeldingen, voor Nederland en België samen. “Er was vorige week sprake van een stormloop aan meldingen”, zegt Pietjan Visser van OFH. “De hele week kwamen er e-mails en telefoontjes binnen. De schademeldingen komen vanuit heel Nederland en uit België en hebben vooral betrekking op percelen met peren, die zich op dit moment in een cruciale fase van de vruchtzetting bevinden. Bij appel is nog niet of nauwelijks sprake van zichtbare schade, alhoewel dat misschien nog kan veranderen. Verdere ontvingen we enkele meldingen uit het kleinfruit, met name blauwe bes.”

Ook Visser verwacht dat het uit te keren schadebedrag in de miljoenen zal lopen. “Maar het blijft afwachten hoe de schade zich gedurende het groeiseizoen zal ontwikkelen. Met name bij Conference kan het zijn dat nog enig herstel plaatsvindt.”

Zeven hagelbuien

Joris Wisse, Teeltspecialist grootfruit bij de Centrale Adviesdienst Fruiteelt (CAF), ziet ook in de praktijk dat peren het hardst geraakt zijn door de hagel van vorige week. “De schade op de vruchten varieert sterk: van weinig tot behoorlijk fors”, geeft hij aan. “Sommige bedrijven hebben wel zeven hagelbuien voor hun kiezen gehad. De appels zaten nog volop in de bloei, waardoor op deze percelen met name sprake is van bladschade. Die is op veel bedrijven ook wel fors, mede door de harde wind.”

Wonden afdekken

Perentelers waren volgens Wisse afgelopen week druk met de inzet van Captan, om de ontstane wonden af te dekken en te voorkomen dat schurft ontstaat. “Daarnaast was het zaak om in de dagen na de hagel terughoudend te zijn met de inzet van zouten. Nu de wonden zijn afgedekt, kun je wel weer flink inzetten op bladvoeding en aminozuren, om het gewas te helpen herstellen.”

Gevolgen

Volgens de teeltspecialist zal bij telers met veel bladschade, waar ook veel blad op de grond is gevallen, waarschijnlijk sprake zijn van een sterkere natuurlijke vruchtrui. “Dit kan de opbrengst drukken. Daarnaast is de kans aanwezig dat er volgend jaar minder bloemknoppen ontstaan, door de vele stress die de boom heeft moeten doorstaan.”

Wat de precies kwaliteitseffecten zijn bij peer, is volgens Wisse afwachten. “Wanneer er echt stukjes vruchtvlees zijn verdwenen, blijf je dat waarschijnlijk zien. Er zijn percelen met meerdere doorslagen op één vrucht; dat zal niet meer weggaan. Maar hoe de peren uiteindelijk ‘uit de strijd’ komen, hangt ook af van het verloop van het seizoen. Als de vruchten glad en groen blijven, zul je de beschadigingen waarschijnlijk beter blijven zien dan wanneer de peren bronzer worden. Kortom: de hagelbuien zullen ongetwijfeld effect hebben op de opbrengst en kwaliteit, maar in hoeverre is nog afwachten.”

Bloemenschade blauwe bes

Rik Lenssen van toeleverancier Mertens in Horst geeft aan dat de hagel van vorige week voor behoorlijk wat schade heeft gezorgd op blauwe bessenpercelen in Noord-Limburg. “Op sommige percelen is tot 20 procent van de bloemen eraf geslagen. De planten hebben een enorme tik gehad en zullen hiervan moeten herstellen. Tegelijkertijd zie je dat er best wel volle bloesem hangt. Dus het is nog lastig te zeggen of de hagelschade grote impact zal hebben op de opbrengst per hectare. Wanneer de andere bessen dikker worden, boet je als teler nog niet meteen in op de kilo’s en het financiële plaatje.”

Foto: Joris Wisse, CAF