Deze laatste maanden van het afzetseizoen zijn belangrijke maanden voor het ras Maribelle. De appel ligt al sinds november in de schappen van enkele kleinere supermarktketens, maar na maart wordt de afzet breder. Met een mailing naar diverse media en (potentiële) afnemers is Maribelle de afgelopen week weer extra onder de aandacht gebracht. Flyers in de winkel vertellen de consument over de unieke eigenschappen van Maribelle.
René Wellner is samen met zijn broer Jeroen de grootste Maribelle-teler van Nederland en initiatiefnemer van de promotieactie. Samen hebben de broers zo’n 35.000 bomen van Maribelle op hun bedrijf staan. Naast de teelt regelen ze ook de sortering en verkoop in eigen beheer, ze doen dit ook voor derden.
De Maribelle bij Wellner is PlanetProof-gecertificeerd. “Duurzaam is een echte hype”, zegt René Wellner. In de promotie wordt daar op ingehaakt en wordt Maribelle neergezet als ‘puur Nederlandse appel’. “Waarom zou je appels van ver weg halen als ze ook dichtbij beschikbaar zijn?”, vraagt Wellner zich af. Hij is ervan overtuigd dat de CO2-voetafdruk ook in het inkoopbeleid van de supermarkten een steeds grotere rol zal gaan spelen. “Fruittelers spelen een positieve rol in het CO2-debat. Zij doen al jaren niets anders dan bomen planten en dragen op een positieve manier bij aan de CO2-balans. Een hectare boomgaard legt netto 25 ton CO2 per jaar vast”, aldus Wellner.

Sinds de introductie van Maribelle in 2008 is het areaal in Nederland en België gegroeid naar 100 à 120 ha. De laatste jaren is dit areaal vrij stabiel. De productie bedroeg het afgelopen jaar 3,5 miljoen kg en zal nog doorgroeien naar 4,5 miljoen kg. ”De komende jaren zal moeten blijken hoe de appel het gaat doen”, zegt Wellner over de ontwikkeling van het ras.
Maribelle ligt nu in de winkels van Plus en Boon en komende maand komen daar nog twee ketens bij. “Vooral in het najaar en in het begin van het nieuwe jaar zag je druk van andere rassen. Na maart en april is de afzet breder geworden”, legt Wellner uit. Ook van de droge zomer heeft Maribelle wel last gehad, maar in vergelijking met Elstar doet de appel het qua uitstalleven wel beter. Een bijkomend voordeel voor Maribelle is dat het ras het ook goed doet in de verwerking. De klasse II-appels worden voor onder andere salades zeer gewaardeerd, aldus Wellner.